A mi Erzsébetvárosunk

501. Lázár listája

2016. január 27. - amier

Lázár János elég rövid határidejű feladatott kapott szeretett miniszterelnökétől.  A Népszabadság szerint a kormányfő által megnevezett hivatalos cél: a hatáskör alapú átrendezés a teljes államigazgatásban. A megszüntetett háttérintézményektől a stratégiai (politikai) kompetenciák kerülnek miniszteriális szintre, míg az adminisztratív-hivatali hatáskörök a járási, illetve a kormányhivatalokhoz. A hivatalos közvélemény-etetéshez tartozik még: a lakossági ügyintézés gyorsítása, egyszerűsítése.

lazar2015_sajto.jpg

Nos, nézzük ilyen szemmel a listát, persze csak szemezgetve a 73 intézményből. Nem kár az olyanokért, ahol már az intézményalapítás is csak arra szolgált, hogy egy hűséges csatlóst ezzel kifizessenek. Ne tessék nevetni, sok százmilliónál kezdődik egy ilyen intézményi költségvetés, de lehet milliárdos is. Ráadás, hogy rendelkezhetnek tisztességes méretű közbeszerzési lehetőséggel, ami jól bevált gyakorlat szerint a célzott helyekre kerül.

  • Tehát megszüntetendő a Magyar Nyelvstratégiai Intézet, aminek a vezetője egy interjúban nem tudta értelmesen elmagyarázni, mi a cél és mit tettek eddig. Azután a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete, ahol a tavaly őszi alapítás szerint „kutató-, fejlesztő-, szellemi központként a kormányzat, a kutatóintézetek és a vállalatok közötti együttműködés hatékonyságának javításán dolgoznak”. Ez a személyre szóló intézet is ugrik, a folyamatosan csökkenő felsőoktatási és kutatási keretek mellett csak viszi a közpénzt.
  • A kis létszámú propaganda minisztériumhoz fog tartozni a Nemzeti Kommunikációs Hivatal, amit szintén tavaly ősszel alapítottak. Feladata az volt, hogy a kb. 30 milliárdos központi kommunikációs keret „megfelelő” szétosztását végezze. Most majd a szintén jutalmul létesített Rogán-minisztérium része lesz. Az mellékes, hogy közben kiebrudalják a több mint 100 éves Szabadalmi Hivatalt, mert Rogánnak tetszik az az épület, jó lesz a 30 emberének.
  • Már hátborzongatóbb, hogy az Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézetek is miniszter alá kerülnek. Korábban hallhattunk az igazságügyi szakértői függetlenségről. Annak annyi
  • Vajon az Országos Vízügyi Főigazgatóság „stratégiai, politikai kompetenciáit” hogyan gyakorolja egy miniszter és a járási hivatalokhoz kerülő „adminisztratív, hivatali hatáskörbe” beletartozik-e a napi vízállás mérése, jelentése.
  • A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala kezeli mindenkinek az összes személyi adatát, készítteti a kártyás személyi okmányokat. Akkor innentől szabadon böngészhető egyesek számára?
  • Az Egészségbiztosítási Pénztár, a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság és a Tisztifőorvosi Hivatal is részeire hullik, a járási hivatalok részeiként? És az Országos Meteorológiai Szolgálat mit vétett, hogy ugyanilyen sorsa jut?
  • A Veritas Intézet (ami szintén pofára lett alapítva) alá kerül 3 hasonló intézet, mindegyik jutalom volt.
  • Igazán szép lehet a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság új felállása, mert valamennyi minisztériumhoz szétosztják. Így mindenki kicsit játszadozhat a közbeszerzésekkel. Ahol nyer a kedvenc, ha meg már nem kedvenc, akkor csak veszíthet. Ismerős?
  • Már csak egyet, az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság a KEHI alá kerül. Tudják, ez az az intézmény, amelyiket a gazdi ráuszítja a soron következő ellenségre. Lehet persze láncra is kötni. Az auditálókat (magyarul: szakszerűség vizsgálata, ellenőrzése).

Nagy jóindulattal, talán 10 intézménynek van lakossági kapcsolata. Mitől lesz jobb, gyorsabb az ügyintézés? De a KLIK megmarad!

P.s.: Épp most ment le az ATV-n az a "beszélgetés", melyben  Kálmán Olga próbált a fentiekkel kapcsolatban legalább egy épkézláb választ kicsikarni Csepreghy Nándorból. Nem sikerült, s az említett urat hallgatva nagyon úgy néz ki, hogy a helyzet sokkal rosszabb, mint azt előzetesen gondolta az ember.

Gergely József

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr208323228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása