HTML

A mi Erzsébetvárosunk

Budapest legkisebb, egyúttal legnagyobb népsűrűségű kerülete, nevét I. Ferenc József feleségéről, Erzsébet királynéről kapta 1882-ben. Területe 2,09 km², lakossága 64 767 fő.

* Utcák, házak, terek

Facebook oldalunk

Dokumentumtár

Dokumentumok - egyben
Itt egyben található meg az összes doksi, akinek van kedve - bogarásszon köztük...

Utolsó kommentek

  • Urmanczy: Itt lakott utoljára Fellner Sándor építész.1945-ben halt meg tüdőgyulladásban. (2018.01.14. 16:37) Akácfa utca 20.
  • amier: @Rugovicsvalagba: Ez igaz, de terveink szerint az új üzletház - fotókkal együtt - egy külön posztb... (2017.12.31. 02:13) Garay tér 20. - régi piac
  • Rugovicsvalagba: Még egy kép -az új épülettel- bele férhetett volna a poszt illusztrációi közé. (2017.12.28. 13:09) Garay tér 20. - régi piac
  • Utolsó 20

Moderálási elvek

1. Ha a másikat, nem pedig a mondanivalóját minősíted durván, kitiltunk egy időre.

2. Ha népek vagy társadalmi csoportok ellen uszítasz, kitiltunk mindörökre.

* Komentmoderálási elvek (részletesebben)

2015.11.09. 18:01 amier

472. Csakhogy örüljünk (3)

Címkék: parkolás urbanista romkocsmák bulinegyed we love budapest

Rezsiharc után szűkebb pátriánkról: még október végén íródott ez a cikk a Budapest és nevezetességei sorozatba, de nekem csak most került a kezembe. Mindenestre érdemes elolvasni, annál is inkább, mert biza’ a tipikus városi karakterek között szóba kerül benne Erzsébetváros, illetve a kerületbe látogató ezernyi „kedves vendég”. A cikkben összegyűj- töttek 9 jellegzetes budapesti archetípust, felnagyították az összes szerintük rájuk jellemző tulajdonságot, majd az egészet megfűszerezték egy csipetnyi gonoszkodással. A kilencből egy érint minket igazán, a bulituristák. Lássuk, mit írtak erről:

bulinegyed6.jpg

A partyturisták a romkocsmanegyed kiépülése vonzotta  városba, számukra Budapest neve egyet jelent az olcsó alkohollal, a gyönyörű nőkkel és a közízlés legális lerombolásának végtelen lehetőségeivel. Ezek a vendégek már meghatározó arcai a pesti zsidónegyednek, a környékbeliek nem is tudnának nyugodtan aludni, ha ők nem adnának szerenádot az ablakaik alatt. És persze a város se lenne ugyanilyen: dögunalom lenne, ha hétköznap reggelenként tiszta, rendezett utcákra ébrednénk, és ha nem használnák a kapualjakat WC-nek. Ha nem lennének ők, akkor olyan történetek sem láttak volna nap- világot, mint a rendőrök részegen történő lefegyverzési kísérlete, és olyan vállalkozások, mint a törpe-bérbeadás és a beerbike sem szárnyalhatna úgy, ahogy ma, de papucsban zsömlét vásárló alakokkal, vagy női szuperhősnek öltözött pocakos férfiakkal sem találkozhatnánk reggel a munkába menet.

bulinegyed5_1.jpg

Fotók: Dougie Wallace

Ha valaki még mindig nem lenne képben, annak ajánlom olvasásra ezt is: Hangos hörgő és sikítozó hordák a Király utcán, mi az? Csakhogy valamennyire tisztában legyünk Belső-Erzsébetváros – és az ott lakók – mindennapjaival…

És akkor a fentiekhez itt egy komment is a fészbukról, egy helyben lakótól: Erzsébetvárosi lakosként megkérdezném, hogy van még csendtilalom? Nekünk van egy érvényes jegyzői végzésünk, ami szerint a Gozsdu udvar teraszait 24 órakor be kell zárni. Többnyire, azért nem minden esetben megteszik, de a pincékben lévő helyekről hajnal 5-ig lehet hallani a basszust, amitől az ember a fejét tudná a falba verni egész éjszaka. És megjegyzem, amikor nem zárják be a teraszt éjfélkor, és netán egy idióta lakó, aki aludni szeretne, kihívja a rendőrséget, akkor sem történik semmi. Ez azért érdekelne, hogy miért nem? Miért nem büntetnek, amikor érvényes végzés van a bezárásról? Miért nem lehet bezáratni azt a helyet, amelyik sorozatosan megszegi a kerületi rendeletet is?

Biztos, hogy rendben van ez így, tessék már mondani?!

***

Tudom, tudom, hogy költői a fenti kérdés, főleg úgy, hogy nap mint nap nyílnak újabb kocsmák, s lassan már minden ház aljában van egy, vagy kettő, vagy három, de akkor is. Ja és itt van még ez is az Urbanistáról, mert a ugye a tortához hab is jár: Parkolni vagy kocsmázni lehessen a hétkeres utcákban? (Szerk.: csak kérdem nagy tisztelettel: hogy lakni lehessen, az fel sem merül?...)

Payns

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr88065190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.