A mi Erzsébetvárosunk

471. Újra a rezsiharcról

2015. november 06. - amier

02.jpgNemrég írtuk, hogy a kormánynak nem lenne jó az el nem fogyasztott energia, de ez külön téma. Most elővettük. Tehát: az igazi rezsicsökkentés az el nem fogyasztott, azaz nulla forintos energia lenne. A kormány az elmúlt években sok olyan lépést tett, amiből látszik, ez a csökkentés nekik nagyon nem lenne jó. Egyesek zsebének meg különösen.

Olyan százmilliárdok mentek értelmetlen célokra, olyan tízmilliárdok tűntek el offshore irányba, hogy elképzelni is nehéz. Egy vagyonosodási vizsgálat ügyészségi közreműködés- sel sokat fehérítene a képen. De erre még várni kell.

Nézzünk néhány esetet. Még az előző Orbán-kormány vette meg a MOL-tól a földalatti gáztárolókat. Ezek stratégiai célt szolgálnának, ha például leáll az orosz gázimport, mint ahogy már átéltünk ilyet az „emútnyócévben”. A kormány úgy gondolta, hogy ezek jobb helyen vannak állami tulajdonban, fizettek is érte vastagon. A benne lévő gázkészletet a beszerzési ár alatt adták el, most nagyjából üresek a tartályok.

gaztarozo1.jpg

Szóval itt volt a tartályok vásárlása és a készlet elkótyavetyélése. Valódi energia- takarékosság esetében megkérdőjeleződne az „üzlet”.

Szintén az előző időszakban kötött az állami MVM „bombaüzletet” a Garancsi István érdekeltségébe tartozó MET-tel gázimportra. Előzőleg az állam annyit „segített”, hogy az MVM kizárólagos jogává tette a nyugati importot. Ezt úgy oldják meg, hogy a MET elhozza az osztrák határra. Ezt az MVM drágábban veszi, mint másoktól lehetne. Majd az innenső oldalon eladja a MET-nek, aki terít. Mint a mostani Népszabadságban olvasható legalább egy huszas (milliárdban) landolt Orbán focibarátjánál. A megtakarítást kaphattuk volna mi, fogyasztók is, de csak elköltenénk napi kiadásainkra. Itt meg jobb helyen van. És a drágább gázt veszik, mert úgyis kifizetjük.

paks3.jpg

Azután itt van a Paks-2 több ezermilliárdos beruházása, unokáink is törleszteni fogják. Bár mindent titkosítottak, azért szakértői számítások szerint egyrészt teljesen felesleges, másrészt a termelt áram vagy nagyon drága lenne – így exportra eladhatatlan lesz – vagy költségvetési kiegészítés kell. Ugye az az adóemelésekből mehetne... Valamiért mégis nagyon kell nekünk. Ha állami támogatással csökkenne – a jelenleginél is jobban – az energiafogyasztás, akkor igazolhatatlan lenne a beruházás értelme. Pedig ez a beruházás valakiknek nagyon-nagyon jó lenne.

Ha már atom, akkor az atomtemető is. Nemrég kiderült, hogy a kiégett fűtőelemekre, az atomerőmű majdani leszerelésre kötelezően képzett tartalék, kb. 250 milliárd, nagyon kellene az államnak. Ezt a tartalékot az áram árában minden kWh-ban fizetjük. Hogy mire költenék, azt nem tudjuk, de vannak még fedezetlen stadion és autópálya ígéretek.

Végül az alternatív energia. Ez mindenütt terjed, kivéve Magyarországot. Nálunk 5 éve nem adnak engedélyt szélerőműre, kiemelten adóztatják a napelemeket. Ennek az aka- dályozásnak is homályos lenne az értelme, ha eltekintünk az ezermilliárdért államosítás alatt lévő gázhálózat kihasználási problémáitól, az atomerőmű megkérdőjelezésétől és a központtól való függés lazításától. De éppen ez kellene nekünk az igazi rezsicsökkentéshez.

Azt hiszem, hogy most elég a rezsi témából, de még várható fejlemény. Akkor jelentkezünk.

Gergely József

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr368055758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása