A mi Erzsébetvárosunk

469. Mit lehet tenni?

2015. november 01. - amier

01.jpgKorábban olvashattuk, hogy a rezsicsökkentés milyen jó nekünk, mert hogy kisebb lett a gáz-, a villany- meg a többi számlánk. Ez nagyon jó azoknak, akik a kevesebbet ki tudják fizetni. Sokan még ezt sem, őket kizárják a szolgáltatásból, sajnos kilakoltatással is végződhet. Akkor mit lehet tenni? A szocik kezdettől fogva mondják – nem csak ők –, hogy a legolcsóbb az el sem fogyasztott energia.

Ez a hatalomnak nem jó, többek között azért, mert nem írhatná a számlán narancssárga mezőbe, mennyivel kevesebbet kell fizetni. Más előnye is van ebből a kormánynak, de az külön téma. Tehát két irányba kell menni. Az egyiket azonnal észrevennénk a számlánkon, érvényesíteni kell a világpiaci árcsökkenést. Ez kb. 50 százalékos volt az elmúlt évben. Autósok találkoznak áreséssel, mert a kutaknál a benzin és gázolaj ára erősen esett. A gáz teljesen és a villany nagy része ebből az olcsóbb kőolajból készül. A hatalom ezt nem engedi. Lehetne kisebb az áfa, mint az “emútnyócévben”, amikor a szocik csökkentették a távfűtés áfáját.

panelprogram.jpg

A másik irány a fenntartható rezsicsökkentés: az energiafogyasztás csökkentése. Az energiaköltségeink nagy részét a fűtés jelenti. Ha a háznak, lakásnak jobb a szigetelése, lassabban forog a gázóra, villanyóra vagy a távhő fogyasztásmérője, kevesebbet fizetünk. Ez a fenti árcsökkentéssel együtt is működik. Ráadásul kevesebbet fizetnének azok is, akik nem gázzal fűtenek, hanem fával, szénnel.

A szigetelés azonban sokba kerül. Ehhez az állam adhatna pályázati támogatást, ami volt az “emútnyócévben”, akkor panelprogramnak hívták. A Fidesz megszüntette. Nem csak a panelházakat, de a társasházakat, családi házakat is lehetne és kellene szigetelni. Az állami pályázatokhoz jelentős támogatást adna a szintén sokat szidott “Brüsszel”. Most a hatalom nem adja nekünk az uniós támogatást, elkölti az állami épületekre. Ami nem lenne baj, de nem arra kaptuk.

Tehát: mit lehet tenni? Egy: azonnali ár és áfa csökkentés. Kettő: államilag támogatott épületszigetelési pályázatok kölcsönnel és vissza nem térítendő támogatással. Ez ráadásul fenntartható rezsicsökkentés lesz.

Ha most nem, akkor legkésőbb 2018-tól.

Gergely József

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr238041724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása