A mi Erzsébetvárosunk

462. Romház - Klauzál u. 9.

2015. október 11. - amier

Gondolom, senkinek nem okozunk meglepetést azzal, hogy most így melegében rögtön a Klauzál utca 9. szám alatti romházzal folytatjuk sorozatunkat. Kezdjük talán magával az eredetileg itt álló historizáló lakóház bemutatásával, röviden: az 1838-as árvíz után, 1840 körül húzták fel ezt az eredetileg épületet.

klauzal9-1.jpg

klauzal9-2.jpg

A ház 2008 nyarán...

1869-ben Ziegelwagner Mátyás szobrászmester átalakíttatta házát és műhelyét Schusbeck Pállal (Kleine Feldgasse   No   7.), majd 1873-ban Rill Imrével, ekkor került az első emelt a házra.  Ezt 1899-ben – már Politzer Jakab megrendelésére – átépítették kétemeletesre. Itt élt a XIX. század második felének leghíresebb karikatúristája, Jankó János (1833-1896).

klauzal9-3.jpg

klauzal9-4.jpg

... és most, 2015-ben.

És akkor most megint kissé hosszabban az Óvás Egyesület által is „megvédett” házak előtörténetéből: 2006-ban az önkormányzat a Klauzál utca 7-9. szám alatti ingatlant értékesíteni kívánta. Az akkori terv szerint az épületeket megvásárló vállalkozó lebontja a rossz állapotú házakat, helyükre újat épít, a lakókat pedig kártalanítja (pénz, új lakás). A történet akkor vett új fordulatot, amikor 2006 januárjában a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) a Klauzál utca 7. szám alatti épületet műemlék védettség alá helyezte. És bár az épület, ill. az épületek felújításához semmilyen anyagi segítséget nem tudott nyújtani, azok bontását nem engedélyezte.

klauzal9-5.jpg

klauzal9-6.jpg

Ekkorra már mindkét ház nagyon rossz műszaki- és életveszélyes állapotban volt, a lakók meg nem tudtak kiszabadulni szétrohadt lakásaikból. A felek (a KÖH, az önkormányzat, a beruházó) ekkor tárgyalni kényszerültek, aminek eredményeképp azt találták ki, hogy kis részeket megtartanak és restaurálnak a két házból, hogy az utca képe ne nagyon sérüljön tovább. Az udvari részek bontással keletkezett területen az eredeti tervek szerint egy modern épületet húztak volna fel a Klauzál utca 7-9. telken. (A 9. sz. ház homlokzatának megtartása csupán a beruházó jóindulatán múlik/múlott.)

Devosa Gábor

(Nagyobb méretben az fb-oldalunkra feltettük a Klauzál utca 7-9. sz. alatti házakról mostanában készült képeket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr27959374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása