A mi Erzsébetvárosunk

461. Romház - Klauzál u. 7.

2015. október 08. - amier

Nem tudom, van-e még aki emlékszik a 2006 és 2008 között zajló hercehurcára, melynek végén, műemlékké nyilvánították ezt a lebontásra szánt épületet, annak ellenére, hogy a lakók anno lakásaik lebontása – és a költözés – érdekében protestáltak. Az eredeti tervek szerint egy modern épületet húztak volna fel a Klauzál utca 7-9. telken a régiek lebontása után, de 2006-ban – miután a beruházó már megvette a területet – műemlékvédelem alá került a 7. sz. telken álló ház, így az mégsem volt bontható.

klauzal7-1.jpg

A ház 2008 nyarán...

klauzal7-2.jpg

... és most, 2015-ben.

Később kompromisszumként született meg az a döntés, hogy egy traktust teljes mértékben az eredeti jellegét megőrizve újítanak fel, a hátsó lépcsőházakat viszont lebontják. (Lebon- tották, azóta a környékbeliek parkolóként használják…)

klauzal7-3.jpg

klauzal7-4.jpg

Röviden – a most már csak – egykori házról: 1874-ben Stróbl Ferenc (János) tervezte és építette Méry Ferenc megrendelésére. Egyemeletes, körülépített udvarú lakóház, közép- tengelyben nyíló szegmensíves kapubejáróval. Az udvari homlokzatok egyszerű kialakí- tásúak voltak, az emelet előtt függőfolyosó futott körbe. 2006-ra a ház már rendkívüli módon leromlott állapotú volt – dohszag, penészes pince, közös vécé, omladozó homlokzat, a szoba-konyhás lakások némelyikének ajtaja-ablaka ekkora már befalazva.

klauzal7-5.jpg

klauzal7-6.jpg

Kissé hosszabban az Óvás Egyesület által is „megvédett” ház előtörténetéből: 2006-ban az önkormányzat a Klauzál utca 7-9. szám alatti ingatlant értékesíteni kívánta. Az akkori terv szerint az épületet megvásárló vállalkozó lebontja az ingatlant, helyére új lakóházat épít, és a lakókat kártalanítja (pénz, új lakás). A történet akkor vett új fordulatot, amikor 2006 januárjában a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) a Klauzál utca 7. szám alatti épületet műemlék védettség alá helyezte. És bár az épület felújításához semmilyen anyagi segítséget nem tudott nyújtani, a bontást nem engedélyezte. Ekkorra a ház rendkívül rossz műszaki- és életveszélyes állapotban volt, a lakók mégsem tudtak kiszabadulni szétrohadt lakásaikból. A felek (a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, az önkormányzat, a beruházó) ekkor tárgyalni kényszerültek, aminek eredményeképp azt találták ki, hogy kis részeket megtartanak és restaurálnak a két historizáló stílusú házból, hogy az utca képe ne nagyon sérüljön tovább. Viszont mögé beépítenek egy hétemeletes (plusz tetőtér) lakóházat…

Devosa Gábor

(Nagyobb méretben az fb-oldalunkra feltettük a Klauzál utca 7-9. sz. alatti házakról mostanában készült képeket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr17950790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása