A mi Erzsébetvárosunk

Klauzál tér 6.

2015. október 05. - amier

A Nyár utca (Nyár u. 33.) sarkán álló háromemeletes eklektikus bérházat Chmel Gusztáv zongorakészítő, zongoragyáros megrendelésére 1884/85-ben Hubert és Móry tervezte és építette. Három oldalról függőfolyosókkal övezett udvar, félig felújított házbelső. A Fővárosi Közmunkák Tanácsa (FKT) 1884-ben kiadott hivatalos jelentése a kiválóbb fővárosi építkezések közé sorolta a bérházat.

klauzal_ter6-1.jpg

klauzal_ter6-2.jpg

A telken korábban egy Ortner Sámuel rőföskereskedő megrendelésére épült földszintes lakóház állt, melyet 1864-ben Hild Károly épített. Az ingatlant Chmel Gusztáv 1883-ban vásárolta meg, az akkori tulajdonosoktól, Mayer Alberttől és nejétől, Tedovszky Pauliná- tól, majd az itt álló ház lebontása után felépíttette bérházát.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr247892088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása