A mi Erzsébetvárosunk

Dohány utca 40.

2015. október 04. - amier

1873/74-ben Gottgeb Antal tervezte és építette négyemeletes eredetileg historizáló lakó-, később irodaház a Dohány és Nyár utca (Nyáe u. 4.) sarkán. Az építtető Herein Mátyás kávés, kávéház tulajdonos volt, a legfelső emelet valószínűleg később került a házra.

dohany40-1_1.jpg
Itt, a ház földszintjén működött a valamikori Kolozsvár kávéház. Éjszaka verekedések, razziák tették változatossá a kávéház életét. Egy éjszaka a Kolozsvárba betért Latabár Kálmán, a népszerű Latyi és Delly Ferenc, a harmincas évek kitűnő bonvivánja. Biliárdozni kezdtek. Kis idő múlva parázs verekedés tört ki a kávéház ittas vendégei között. A verekedés pillanatok alatt úgy terjedt, mint a tűz. Már úgyszólván mindenki verekedett, repültek a boros, sörös üvegek. Latyi és Delly, mint egy-egy lándzsával, dákóval védekezett, sikeresen el is tört mind a kettő... Végül a megjelenő rendőrök vetettek véget a mulatozásnak. Fizetéskor a pincérnek Latyi így mondta be cehhet:
- Volt két fekete, két üveg sör és két billiárddákó...

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr47891552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása