A mi Erzsébetvárosunk

Rákóczi út 68.

2015. augusztus 04. - amier

Ebben a Szövetség utca (Szövetség u. 2/A) sarkán álló, Gutwillig Gusztáv megrendelésére 1893-ban Gutwillig József tervezte és építette háromemeletes, monumentális faszerkezetű főpárkányzattal rendelkező, saroktornyos lakóházban működött 1896-ban a Merkur kávéház (később Velence-kávéház), melynek főpincére, Ungerleider Mór a későbbiekben megvásárolta a kávéházat, hogy egy újdonsággal, a mozival foglalkozhasson.

rakoczi68-4.jpg

rakoczi68-1.jpg

1898-ban kezdődtek el itt először a rendszeres „mozgókép" előadások. A tulajdonos később bezárta a vendéglőt, mivel a mozi – ami a Phőnix , majd Tisza nevet kapta – nem várt sikert hozott.

rakoczi68-2.jpg

A ház előtt a járdán két botlatókő (stolperstein) látható Pogány Miklós (1893-1944) és hitvese, Liszauer Erzsébet (1899-1944) emlékére. A botlatóköveket Gunter Demnig német szobrászművésznek a nemzetiszocializmus áldozatai előtt tisztelgő akciósorozata keretén belül helyezték el. Magyarországon a művész 2007. április 27-én helyezte el az első követ, Budapesten, a Ráday utca 5. szám előtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr447677798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása