A mi Erzsébetvárosunk

Rákóczi út

2015. augusztus 04. - amier

A mai Rákóczi út kialakulása a XVII. századra vagy még korábbra, a „török világ" előtti időszakra nyúlik vissza. Létrejötte annak köszönhető, hogy a fallal körülvett Pestnek a Hatvani kapun történő kivezető útja volt ez, mely Hatvan felé vezetett. A legkorábbi időszakban még a Hatvani utat (azaz a mai Kossuth Lajos utcát) is magában foglalta, ezért is hívták a XVIII. század elején Hatvaner Strassénak. 1804-ben Kerepescher Strasse, majd 1874-től Kerepesi útra változott ennek az ősi országútnak a neve.

rakoczi_ut-1.jpg

Mai nevét 1906-ban kapta abból az alkalomból, hogy Rákóczi fejedelemnek és száműzött társainak hazahozott hamvait ezen az úton kísérték ünnepélyes menetben a Szent István Bazilikától a Keleti pályaudvarig (s onnan Kassára). A mai Rákóczi út beépítése a XVIII. század elején kezdődött. Első épülete az 1711-ben épült Rókus kápolna volt. A század végén emelték a hozzá csatlakozó új közkórházat, amely azóta is Rókus kórház néven működik.

rakoczi_ut-2.jpg

A mai Rákóczi utat nem tartották arányosnak, mivel szélességéhez képest túl hosszú, melyet a Kossuth Lajos utca tovább növelt. Az 1840-es években kikövezték a kórházig és a közvilágításáról is gondoskodtak: gázlámpákat szereltek fel a kandeláber oszlopokra. 1868-ban indult meg itt a pesti lóvasút.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr537310742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vamos 2018.02.11. 12:58:19

A Murányi u. 23. sz. alatti, 31 lakásos lakóépület adatai:

Tervező: Bálint és Társa Építészek Irodája Kft.

Elkészült: 2004-ben
süti beállítások módosítása