A mi Erzsébetvárosunk

431. Botlatókövek

2015. július 22. - amier

És most egy pillanatra álljunk meg az épp aktuális, és a kormány által oly lelkesen gerjesz- tett (menekült)gyűlölködés közepette: vasárnap a Raoul Wallenberg Egyesület fogadta Günter Demniget, aki az elmúlt 17 évben több mint 53 ezer botlatókővel állított emléket a holokauszt áldozatainak. Mert "csak azokat felejtik el, akiknek a nevét is elfelejtik" mondta a német szobrász, aki ismét Magyarországra érkezett – ezúttal 77 darab kővel.

botlatoko1.jpg

Egy kő, egy név, egy emlék - Stolpersteine/Botlatókövek 2015 projekt keretében a holo- kauszt zsidó és roma áldozatainak emlékére Budapesten, Szegeden és Nagykanizsán 56 helyszínen 77 követ helyeznek el, ebből a fővárosi házak előtt 44-et. A kerületben eddig 17 botlatókövet láthattunk az áldozatok egykori lakóhelye előtt – így többek között a Dohány utcában és a Bethlen Gábor téren – most már a Király utca 51-ben Kis Pálra (1890-1945) és Kis Pálné szül. Klein Ilonára (1896-1944) is emlékezhetünk.

Payns

***

A botlatókövek a nácik által deportált, koncentrációs vagy megsemmisítő táborokban, vagy munkaszolgálat során meggyilkolt embereknek, zsidóknak, romáknak, az ellenállási mozgalmak tagjainak, homoszexuálisoknak, Jehova Tanúinak, keresztény ellenzékieknek és fogyatékkal élőknek állítanak emléket. Magyarországon Günter Demnig 2007. április 27-én helyezte el az első követ, Budapesten a Ráday utca 5. szám előtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr147647818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása