A mi Erzsébetvárosunk

Garay utca 4.

2015. július 14. - amier

Korábban Csetke testvérek tulajdonában lévő ingatlant 1895-ben vásárolta meg Paulheim Ferenc, hogy alig egy év múlva, 1896-ban felépítse a telekre saját magának tervezett és kivitelezett 3 emeletes, vörös dísztégla-berakásos homlokzatú eklektikus lakóházát. Megjegyzendő, hogy a Fővárosi Közmunkák Tanácsa (FKT) 1895 és 1897 között kiadott hivatalos jelentése a kiválóbb fővárosi építkezések közé sorolta a házat.

garay4-1.jpg

Oldaltengelyben nyíló, íves záródású kapubejárója angyalfejdíszes, csakúgy, mint a földszinti ablakok. A házon rengeteg, jelentősen sérült díszítmény látható. A faragott, kovácsoltvas-rácsos kapu is rossz állapotú, mögötte a kapualj egykoron díszes lehetett, mostanra erősen megrongálódott.

garay4-2.jpg

garay4-3_1.jpg

2015 novemberében elkészült a kerület legújabb tűzfalfestménye, méghozzá itt a Garay utcában. A Neopaint Works ezúttal ennek a háznak tűzfalára festett: a téma Róth Miksa üvegfestő és mozaikművész volt. (Fotó: neopaint)

garay4_tuzfal.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr487628312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása