A mi Erzsébetvárosunk

428. Testületi ülés után 3.

2015. július 13. - amier

03.jpgHát igen. Tényleg tenni kellene valamit
A Képviselő-testület 2015. június 24-i ülésének napirendjén volt a globális éghajlatvédelem, Al Gore felhívása és Erzsébetváros csatlakozása a felhíváshoz. Az előterjesztésben olvasható, hogy „A 2015. évi 21. ENSZ konferencia decemberében kerül megrendezésre Párizsban, amelynek célja egy új globális éghajlatvédelmi megállapodás elfogadása...

A Megállapodás sikerének előmozdítása érdekében Al Gore – az Amerikai Egyesült Államok Nobel-díjjal kitüntetett volt alelnöke – vállalta, hogy egymilliárd ember támogatását gyűjti össze annak érdekében, hogy a felhívás támogatói a világ vezetőit cselekvésre ösztönözzék. Ezt Áder János Magyarország köztársasági elnöke, valamint Tarlós István Budapest főpolgármestere is támogatta.”

A napirend határozatát minden képviselő támogatta, ám legnagyobb sajnálatomra az ehhez a napirendhez beadott két módosító indítványomat az ellenzéki képviselők kivé- telével a FIDESZ-KDNP képviselői többség tartózkodással utasított el. Az előterjesztés nagy vitát váltott ki, és talán a lelkiismeret késztette az elutasítást jelentő tartózkodókat a tartózkodásra a két módosító indítvány esetében. A környezeti erőforrásaink környezet- tudatos használata nem szerencsés, ha bal vagy jobb oldali politikai kérdéssé silányul.

napelem1.jpg

Az első módosító indítványomban azt javasoltam, hogy felterjesztési jogunk híján kérjük a Parlamentet a környezetvédelmi termékdíjról 2011. évi LXXXV. törvény módosítására. Enyhén szólva is ellentmondásos az, hogy többek között éppen azokat a termékeket (pl. napelem cella) terheli a kormány 2015. óta külön termékdíj adóval, amelyek éppen a globális klímaváltozás csökkentésében játszanak szerepet. Erzsébetváros járjon közbe azért, hogy az értelmetlen külön adót eltörölje a Parlament. Ezzel az a gond is megoldód- na, hogy bár Elnök Úr még februárban helytelenítette a Kormány ezen szándékát, később mégis aláírta a termékdíjazás kiterjesztését a szóban forgó eszközökre.

Második módosító indítványom elfogadása esetén Erzsébetváros közössége Parlamenti vitára javasolhatta volna egy olyan országos programot, amely az Európai Unió 2020-ig előirányzott környezetvédelmi keretprogramját kiegészítve országos pályázati lehetőséggel is támogatja a megújuló energiaforrások hasznosítását (napkollektorok, napelem, geotermiás energia, szélenergia) lakossági és intézményi felhasználását.

Ezzel Magyarország kiléphetne a verbálisan bólogató országok közül, a globális éghajlatvédelmi megállapodást a gyakorlatban is támogatók közé. Erzsébetvárosban pedig példamutató módon napkollektorok, napelem cellák kerülhetnének felszerelésre az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben, a bentlakásos nyugdíjas házakban és klubokban a szóban elhangzó politikai nyilatkozatok hitelesítéseként, vagy helyett.

Persze nincs új a nap alatt. Akik például Németországban, Ausztriában nyitott szemmel járnak bizonyára észrevették, hogy komplett települések villanyáram ellátását, télen pedig a fűtését oldják meg ezekkel az eszközökkel.

Hát igen, kellene tenni valakinek valamit, mert vajon mennyire lehet Magyarország Elnö- ke és hazánk hiteles, ha az Elnök aláírásával támogatta a termékdíjazását a szóban forgó eszközöknek? A sok százmilliárd forintot felemésztő látványberuházások helyett nagyobb hasznát látná a lakosság a megújuló energiaforrások használatát támogató programnak. Amúgy nem ezek a fejlesztések segítenék csökkenteni hazánk energiafüggőségét?

Az ingyen rendelkezésre álló nap és szélenergia hasznosítása valódi rezsicsökkentés volna, nem pedig könyöradomány a nyomorgóknak. A megújuló energiaforrások hasznosítására ráépülő "iparág" nem járulna hozzá előnyösebben új tisztességes bért, megélhetést biztosító valódi kisipari és szolgáltatói munkahelyek teremtéséhez, mint a rabszolgamun- kává silányított közmunkaprogram?

Sajnálom, hogy ezúttal Erzsébetváros Képviselő-testülete pusztán kipipált egy kérdést és meg sem próbált egy lépéssel előbbre gondolkozni.

dr. Kispál Tibor, önkormányzati képviselő

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr57622254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Palást 2015.07.13. 14:45:06

Ezzel is eggyel több a Fidesz-KDNP bűnlajstroma,mellyel öt év alatt szándékosan kárt okoznak jóformán minden téren hazánknak! Dr. Kispál Tibor képviselő módosítási indítványainak elutasítása tulajdonképpen azt jelenti, hogy a kerületi Fidesz-KDNP képviselők a Fidesz-KDNP parlamenti képviselők közvetlen irányítása alatt állnak. Nem nemti fel őket az sem, hogy tartózkodásukkal a " finom" elutasítás formáját választották.A tartózkodásuk pedig azt jelenti, hogy nem mernek kiállni olyan ésszerű és korunkban kívánatos, környezet és emberbarát tervek mellett, mint jelen esetben a környezetvédelem gyakorlati megvalósítása!!Szerintük ugyanis semmi sem ronthatja és nem " veszélyeztetheti" e kérdésben a Paks-2 bővítés indokoltságát, s az sem érdekli őket, hogy egyes nyugati országokban a megújuló ,környezetvédelmi szempontból előnyös energiaforrásokat már sok helyen eredményesen használják! A napirendi határozat egységes elfogadása és a módosító javaslatok elutasítása között ugyanis olyan ellentmondás tapasztalható, amely semmivel sem oldható fel !!

Géza911 2015.07.13. 21:58:09

Kedves Tibor! A Tóth Tibor ingyenes újságjához nyújtott önkormányzati támogatásról írna valami? Üdv.: Géza

denibacsi 2015.07.14. 08:07:10

@Géza911:
Kedves Géza!
Köszönöm kérdését, felkérését. A kerület költségvetése 2015-ben az Erzsébetváros Újságot finanszírozza, korábban a Helyi Témát is támogatta.
Mindazonáltal a globális éghajlatváltozással, annak lehetséges lassításával, a környezeti erőforrásaink racionális hasznosításával, ennek Erzsébetvárosban hasznosítható megoldásaival, ezzel összefüggő társadalmi szemléletváltozás állapotával, az éppen aktuális "nevünkben" hatalmat gyakorlók feladataival kapcsolatban is szívesen megismerném álláspontját.
Tisztelettel, Kispál Tibor

Géza911 2015.08.12. 09:22:05

Kedves Tibor! Ezek szerint azt állítja, hogy a június 26.-ai kulturális bizottsági ülésen nem szavazott meg Devosa Gábor 6.5 millió forintot a Tóth Tiborhoz köthető ingyenes újságnak? Kíváncsian várom a válaszát.

Üdv.:

Géza
süti beállítások módosítása