A mi Erzsébetvárosunk

Bethlen Gábor utca 9.

2015. július 12. - amier

Sonnenfeld Gyuláné megrendelésére 1895-ben Weinreb Fülöp és a hagyományosan vele dolgozó Spiegel Frigyes tervezte és építette 3 emeletes eklektikus bérház csakúgy, mint a mellette álló Bethlen Gábor utca 11. szám alatti ház. Igényes tégla-kőutánzat homlokzat, barokkos műkő elemekkel, címerpajzsokkal.

bethlen9-1.jpg

bethlen9-2.jpg

bethlen9-3.jpg

Spiegel Frigyes (1866-1933) Weinréb Fülöppel (1863-?) 1895-ben nyitottak közös irodát az Erzsébet körút 33.-ban. Együttműködésük néhány éve alatt sok bérházat terveztek, szinte kizárólag  a pesti oldalon: a VI.,VII., IX. és később a XIII. kerületben. Spiegel Frigyes elsősorban a tervezés kreatív részével, Weinréb Fülöp a szerkezettel foglalkozott. Weinréb Fülöp esetében sem halálának évéről, sem sírhelyéről nincs információ.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr827346032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása