A mi Erzsébetvárosunk

Garay tér 16.

2015. július 09. - amier

Az 1898-ban Silberberg Károly* és Otta Nándor megbízásából épült 3 emeletes neobarokk sarokházat (Garay tér - Cserhát u. 12.) valószínűleg Voltmer Rajmond tervezte. Ami bizonyos még, hogy a budapesti kávéházak 1912. évi listája szerint ebben az időszakban itt működött Bergmann Herman Kecskeméti kávéháza. Látványos manzárdkupola, a homlokzaton dúsan burjánzó címer-, kagyló- és füzérdíszek, eredeti belső tagolás, értékes részletek (kapualj, lépcsőház öntöttvas korláttal).

garay_t16-1.jpg

garay_t16-2.jpg

*1910-ben négy pénzintézet vezetőségében találjuk meg az építtető Silberberg Károlyt: alelnöke a Magyar Kereskedelmi Hitelbank Rt.-nak, igazgatósági tagja a Budapesti Áruforgalmi, és az Óbuda-Újlaki Takarékpénztár Rt-nak ; emellett felügyelőbizottsági tag a Belvárosi Takaréknál. Az ekkor 59 éves Silberberg árubizományos nagykereskedő és gyárképviselő, valamint igazgatósági tag a Budapest-Újpest-Rákospalota   Vasútban (az ún. BUR vasútban) és tulajdonosa a Cserhát u. 14. és Garay tér 16. és 17. sz. ingatlanoknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr57613696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása