A mi Erzsébetvárosunk

Erzsébet körút 39.

2015. július 09. - amier

Csakúgy, mint szomszédját, ezt a Dob utca (Dob u. 67.) sarkán álló, igencsak látványos homlokzatú neobarokk lakóházat is Deutsch Zsigmond építtette 1889-ben, Quittner Zsigmond tervei szerint. A kivitelező Amon József volt. Érdemes még megjegyezni, hogy a Fővárosi Közmunkák Tanácsa (FKT) 1886 és 1888 között kiadott hivatalos jelentése a kiválóbb fővárosi építkezések közé sorolta a házat.

erzsi39-1.jpg

erzsi39-2.jpg

Az első világháború előtt Astor néven a Fodor család működtetett itt kávéházat. Fodor Bertalan, a cégalapító nyitotta a helyet, a főváros közönségének örömére, 1910-ben. Aztán következett a Miami kávéház, majd a Lúdláb ezt követően egy mexikói étterem, aztán a Voyage csábította a pesti népeket – egy jó ideje pedig megint valami mexikói étterem stoppolta le a körúti gyalogosforgalmat.

erzsi39-3.jpg

A mozitörténet 1912-ben kezdődött, amikor az Erzsébet körút sarkán álló divatkereske- dést filmszínházzá alakították át és megnyílt a Royal Nagymozgó. Alapítója és tulajdonosa, a magyar kinematográfia egyik úttörője, Radó József volt. 1925-től Vesta néven folytatta működését, majd 1942-ben Erzsébet mozira változtatták a nevét.1945-től egészen az államosításig ismét Vesta volt, sőt néhány évig a Pentele nevet is viselte. Az 1950-es évek közepén a Mátra, majd egy újabb átalakítást követően Mátra Mese és Ifjúsági Mozi lett. Ennek helyén 1991. október 3-án nyílt meg az Örökmozgó Filmmúzeum, amely 2015. október 1-től Art+Cinema néven folytatja tovább működését.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr937612808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása