A mi Erzsébetvárosunk

Dob utca 98.

2015. július 08. - amier

Palaszter (Palaster) Ferenc megrendelésére 1871-ben Wechselmann Ignác tervezte és építette egyemeletes eklektikus lakóház az Izabella utca (Izabella u. 26.) sarkán.

dob98-1.jpg

Az építőmester, Wechselmann Ignác (1828-1903) építési vállalkozóként Ybl Miklós legjelentősebb épületeit kivitelezte, így a Várkertbazárt, a Fővámházat. Nevét azonban nem ez, hanem végrendelete örökítette meg, mivel feleségével, Neuschloss Zsófiával – aki szintén építési vállalatairól ismert családból származott – úgy határozott, hogy jelentős vagyonát egy korszerű Vakok Intézete építésére hagyja, és nagy alapítványt tett az ott tanító pedagógusok támogatására is. Ő és felesége alapítványa támogatásából épült fel 1905/08 között a Vakok Intézete, Lajta Béla tervei szerint.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr67610586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása