A mi Erzsébetvárosunk

Wesselényi utca 7.

2015. július 01. - amier

Az 1930/31-ben Tauszig Béla és Róth Zsigmond építészpáros (okleveles építészek, irodájuk a Perczel Mór utca 4-ben) tervezte kétemeletes imaház a Dohány utcai zsinagóga mögötti telken. A korábban itt álló zsidó polgári leányiskola teljes átépítésével készült art déco stílusban, fő homlokzata a Dohány utcai zsinagóga mögötti udvarra néz, az utcai homlokzat ad helyet Strasszer István domborműveinek, egy-egy köz két törzs jelképét, héber iratú nevét hordozza.

wess7-1.jpg

wess7-2.jpg

A második emeletén található a híres zeneszerzőről, Goldmark Károlyról elnevezett hangverseny- és színházterem. Ebben a teremben lelt otthonra a „száműzöttek színháza" 1939-ben. Mintegy száz művész, akik származásuk és a zsidótörvények miatt számkivetett- jei lettek a magyar színpadoknak, itt gyakorolhatták hivatásukat az OMIKE, azaz az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesületben.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr507556016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása