A mi Erzsébetvárosunk

Rottenbiller utca 54.

2015. június 30. - amier

Balogh Sándor megrendelésére 1885/86-ban épült – eredetileg kétemeletes – eklektikus lakóház. A kivitelező – az egy évvel későbbi emeletráépítésnél is – Wellisch Alfréd volt. Szinte bizonyos, hogy eredetileg nem ilyen dísztelen volt a homlokzat – erről árulkodik például a kapubejáró megmaradt díszítése – de hogy ki és mikor csupaszította le azt, arra nézvést semmilyen adatot nem őriz a Fővárosi Levéltár.

rotten54-1_1.jpg

rotten54-2.jpg

„… 20 éve élek ebben a házban, ez idő alatt össze lehet szedni a történeteket. Az eredeti díszes homlokzat a világháború alatti bombatalálat miatt semmisült meg, az akkori város vezetés nem tartotta fontosnak (sajnos) a ház eredeti homlokzatának restaurálását. A világháború előtt az udvaron pékség, újságos üzemelt, és porta szolgálat is volt. Az utca- frontiak tipikus egybenyíló (több)szobás lakások voltak, amiket mára feldaraboltak, az udvarra néző lakásokat munkások bérelhették. A kapualj és a fő lépcsőház padlózata márvánnyal volt burkolva (amit idővel eltávolítottak), a hátsó lépcsőház volt a cselédlép- cső, annak aljában volt a "mosoda". Az eredeti pince állítólag egy nagyobb pincerendszer- hez csatlakozott, amit mára lezártak. Ennyit tudtam hozzáfűzni.” (Szenyan Rafaell)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr787555906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szenyan Rafael 2016.09.02. 20:39:37

20 éve élek ebben a házban, ez idő alatt össze lehet szedni a történeteket. :) az eredeti díszes homlokzat a Világháború alatti bombatalálat miatt semmisült meg, az akkori város vezetés nem tartotta fontosnak (sajnos) a ház eredeti homlokzatának restaurálását...a világháború előtt az udvaron pékség es újságos üzemelt, és porta szolgálat is volt. Az utcafrontiak tipikus egybe nyíló szobás lakások voltak amiket mára feldaraboltak, az udvarra néző lakásokat munkások bérelhették. A kapualj es a fő lépcsőház padlózata márvánnyal volt burkolva amit idővel eltávolítottak, a hátsó lépcsőház volt a cselédlépcső, annak aljában volt a "mosoda". Az eredeti pince állítólag egy nagyobb pince rendszerhez csatlakozott be amit mára lezártak. Ennyit tudtam hozzáfűzni.:)

amier 2016.09.03. 08:00:46

Köszönettel vettük, hozzá is fűztük a ház leírásához. Ha nem gond... :)
süti beállítások módosítása