A mi Erzsébetvárosunk

Rottenbiller utca 52.

2015. június 30. - amier

Az egykoron még alig-alig beépített, nagyrészt a pesti polgárok akkor még létező szőlőskertjeit magába foglaló városszéli területen lévő Linien Graben Gasse (Árokvonal utca) és Drey Trommel Gasse (Dob utca) sarkán – ma Rottenbiller utca 52. szám a cím – 1820-ban Pollack Mihály épített fel egy földszintes házat, Schick Mátyás megrendelésére.

rotten52-1.jpg

A házat azóta ugyan többször is átépítették, de a majdnem kétszáz éves létezése során mégis megmaradt földszintesnek az emeletes házakkal beépített környezetben. A kitűnő konyhájáról, jó borairól és olcsó árairól nevezetes Makkhetes vendéglő 1896-ban költözött ebbe az épületbe – ekkor már a Rottenbiller utcába, mert azt 1873-ban Pest városának korábbi polgármesteréről, Rottenbiller Lipótról nevezték el – ugyanis eredeti helyén, a Kerepesi (ma Rákóczi) út 63. alatt a tulajdonos Spiegel Frigyes tervei alapján egy négyemeletes bérházat kezdett építtetni, benne a Parisienne mulatóval.

Az éjjel-nappal nyitva tartó Makkhetes új helyén is megtartotta jó hírét, távolabbról, a város más kerületeiből is ide vonzva a vendégeket. És egészen 1945-ig ezen a helyen működött  népszerű kisvendéglőként.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr317311066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása