A mi Erzsébetvárosunk

Damjanich utca 35.

2015. június 26. - amier

1896-ban Bruchsteiner és fia, egy nyomdászcsalád számára épült ötemeletes eklektikus lakóház és műhely. A háznak mára kopott, romos a homlokzata, díszeiből alig maradt meg itt-ott valamennyi, eredeti kapuját meg még a '70-es években szokásban volt erzsébet- városi nagy kapucserék idején kíméletlenül kicserélték.

dami35-2.jpg

dami35-1.jpg

De a kapualja és az udvara olyan elegáns, hogy bármelyik Palota-negyedbeli vagy akár egy Andrássy úti háznak is dicsőségére válna... A ház eredetileg – csakúgy, mint a 33. szám alatti szomszédja – háromemeletesre épülhetett. A további két emelet valószínűleg a két világháború közötti ráépítés lehet, de erről nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár.

dami35-4.jpg

dami35-5.jpg

‍P.s.: A kaput, bejáratot és az udvari homlokzatot 2010-ben újították fel, az utcai homlok- zat felújítása 2015-ben készült el. A kivitelezés során az eredeti állapot visszaállítása történt meg, a vakolat teljes leverése után új kvádervakolat készült, a hiányzó díszeket, párkányokat előre legyártott gisz ornamensekkel pótolták. A puha és kemény mészkő szerkezeteket tisztításuk után kőlazurral konzerválták.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr727574262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása