A mi Erzsébetvárosunk

Klauzál tér 14.

2015. június 25. - amier

A saroktelken korábban álló földszintes lakóházat 1861-ben alakítatta át Temesváry Ignác kereskedő Zofahl Lőrinc terve alapján. Ezt az épületet 1872-ben vásárolta meg Halasy Sándor és Rottberger József, hogy lebontása után a helyére – a Klauzál tér és Csányi utca (Csányi u. 2.) sarkán – 1873/75-ben egy háromemeletes, eklektikus bérházat építtessenek fel Voita Donáttal. A ház eredeti homlokzatát az 1960-as évek elején lecsupaszították.

klauzal_t14-2.jpg

klauzal_t14-1.jpg

Egy 1930-as évek vége felé készült fotón még látható a ház eredeti homlokzatdíszítése (Múltidéző - Klauzál tér), de ugyanazon a képen felfedezhető még a SÖNTÉS felirat is a sarkon. Később ez az üzlet a "lépcsős" kocsma titulust kapta. Ami a funkcióját illeti, az nem változott: kocsma ma is, legfeljebb mindig új és újabb elnevezéssel. Csak annak idején kocsmább volt, mint most...

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr587389932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása