A mi Erzsébetvárosunk

Peterdy utca 38.

2015. június 18. - amier

Ennek az 1896/97-ben épült négyemeletes lakóháznak a tervezőjéről és építőjéről sajnos nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár. Annyit tudni csak, hogy a megrendelő/építtető Pitsch (Pietssch) Ede volt. De ha Budapest legtipikusabb szecessziós lakóházát akarnánk megta- lálni, akkor elég jó eséllyel indulna. A homlokzat enyhén hullámzó, nem feltűnő, de egységes, ügyesen formált és tele van finom részletekkel, mint például az ablakok felett tekergő növényi motívumos, indadíszes rátétek.

peterdy38-1_1.jpg

peterdy38-2_1.jpg

peterdy38-3_1.jpg

Drága anyagokra nem volt pénze a beruházónak, de a kapu azért igényes fémmunka, fölötte pedig ott van egy kis, kívülről is látszó ólomüveg. A környék házainál valójában ez kicsit előkelőbb: az udvarra kétszobás, az utcára háromszobás lakásokat terveztek, és mindegyikbe került saját fürdőszoba, káddal.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr877555722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása