A mi Erzsébetvárosunk

Rákóczi út 8/AB

2015. június 17. - amier

Két utcára néző – Rákóczi út - Dohány utca 5/AB – átjáróház, különlegesen nagyméretű historizáló homlokzatokkal. 1880/81-ben épült Hubert és Móry tervei alapján Treichlinger József könyv- és zeneműkereskedő megrendelésére. A kivitelező/építő Schubert Ármin és Hikisch Lajos volt, az épület kőfaragásait Woletz Gábor, ill. Scalmanini és Társa, a szobro- kat pedig Oppenheimer Ignác készítette.

rakoczi8-1.jpg

A telken korábban Geist Gáspár gyertyagyáros háza állt, amelyet 1875-ben örökölt meg a fia, Geist Gyula. Ennek megvásárlása és lebontása után épült fel ide a Treichlinger-ház.

rakoczi8-2.jpg

A Hubert József (1846-1915?) és Móry Károly építőmesterek alkotta páros a legtermé- kenyebb neobarokk alkotók közé tartozik, akiknek első és legjelentősebb neobarokk épülete a Kossuth Lajos utcai Dreher-ház volt, amelynek építésére 1886. december 18-án adott engedélyt a Fővárosi Tanács. Elsősorban Budapesten és Pozsonyban építettek. A Pozsonyban született Hubert József Zürichben végezte tanulmányait, korai munkái, az újpesti református templom (1878); a pozsonyi Neustadt-i templom, melyet Rumpelmayer Frigyessel tervezett 1884-ben, valamint ez a Treichlinger-féle háromemeletes bérház a Rákóczi úton. Móry Károllyal társulva igen foglalkoztatott tervező-építőmesterré vált az 1880-as évek közepétől.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr807550900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása