A mi Erzsébetvárosunk

Marek József utca 36.

2015. június 09. - amier

1895/96-ban Spiegel Adolf építési vállalkozó és háztulajdonos megrendelésére épült háromemeletes eklektikus lakóház, homlokzata a közelmúltban (talán 2012-ben) került felújításra. Az épület tervezőjéről és építőjéről ugyan nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár, de annyi tudható, hogy a Fővárosi Közmunkák Tanácsa (FKT) 1895 és 1897 között kiadott hivatalos jelentése a kiválóbb fővárosi építkezések közé sorolta a házat.

marek36-1.jpg

marek36-2.jpg

A földszinti nyílások íves záródásúak, a következő szinten egyenes záródású ablakok láthatók. Ezek egyszerű egyenes keretezéssel ellátottak, timpanonos szemöldökűek. A második emelet hasonló, de kissé visszafogottabb díszítésű. A legfelső szinten a díszít- mények leegyszerűsödnek jelzés értékű nyíláskeretezésre. A homlokzat két szélén az első emelet magasságában és kapubejáró felett – itt már a második emeleten – kőerkély látható, korlátja vaskorlát, kisebb díszítőmotívumokkal.

marek36-3.jpg

A járdán két botlatókővet (stolperstein) találunk Bandi Ernő (1901-1943) és Wilcsek Erzsébet (1909-1945) emlékére, egykori lakhelyük bejárata előtt. A botlatóköveket Gunter Demnig német szobrászművésznek a nemzetiszocializmus áldozatai előtt tisztelgő akciósorozata keretén belül helyezték el. Magyarországon a művész 2007. április 27-én helyezte el az első követ, Budapesten, a Ráday utca 5. szám előtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr967528000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása