A mi Erzsébetvárosunk

Dembinszky utca 20.

2015. május 30. - amier

Déry Attila építészettörténész a kerület épületeiről írt monográfiája szerint 1928 körül épült ez a 3 emeletes modern lakóház. Több adatot nem őriz a Fővárosi Levéltár, de annyi tudható, hogy a telek 1910-ben Taub Alfréd tulajdonában volt, aki itt működtette fémáru üzemét, gőz- és vízvezetéki szerelvényeket, fürdőberendezéseket gyártottak. A Budapesti Czim- és Lakásjegyzék 1928 évi telekjegyzéke szerint az ingatlan még mindig az ő és felesége tulajdonában volt, így elképzelhető, hogy a ház építtetői is ők voltak.

dembi20-1_1.jpg

dembi20-2_1.jpg

Homlokzatán két előreugró zárterkélytömb, köztük a kapubejáró felett az első emelet magasságában egy kisebb erkély látható.. Korlátja egyszerű vaskorlát, kisebb díszítő- motívumokkal. Figyelmet érdemel még a ház kapubejárója, faragott oszlopfős kő kapukerettel. Az eredeti kapu – mint annyi más erzsébetvárosi háznál – itt is eltűnt valamikor az idők folyamán...

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr807505862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása