A mi Erzsébetvárosunk

Dembinszky utca 18.

2015. május 30. - amier

A Dembinszky utca, de az egész városrész egyik legkülönlegesebb homlokzata ezé a lakóházé. A Fővárosi Levéltárban őrzött tervek alapján először Márkus Géza tervezett ide egy neobarokk épületet 1899-ben, saját beruházásban.

dembi18-1.jpg

Ebből azonban nem lett semmi, és két évvel később Márkus jogutódja, Spitz János Ferenc számára készített új terveket, majd 1910/11-ben Kalix Ödön megrendelésére Hübner Jenő tervei alapján felépült ez a háromemeletes, 1 udvaros lakóház. Az elkészült épület sajátos- ságát a nyílások körül tekergő, középkori és szecessziós motívumokat ötvöző faragott díszítés adja. Ilyet sehol másutt nem látni a városban.

dembi18-3.jpg

dembi18-4.jpg

"Meggyőződésem volt, hogy ez a ház, bár láttam már, így, ebben a formában nem létezik Budapesten. Rigában, talán. De nem itt, nálunk, ahol a szecesszió sajátosan népi-nemzeti fordulatot vett és éppen nem úgy bontakozott ki, mint más európai nagyvárosokban. Aztán mégiscsak itt van, a Dembinszky utca kellős közepén, és nem élvez semmiféle védettséget, ismertséget. Nehéz is mit kezdeni vele, Hübner Jenő olyan nyilvánvalóan eklektikus keverccsel lepte meg az építtetőt 1911-ben, amilyent keveset láthatni." (365buildings blog)

Hübner Jenő (1863-1929), a ház tervezője Bécsben végezte az egyetemet Ohmann és König tanítványaként. 1882 és 1887 között bécsi irodákban kezdett dolgozni, majd Alpár Ignác műtermében töltött öt évet. 1894-től önálló; nagyon sok kórházat (Balassagyarmat, 1894), banképületet (Lipótvárosi Takarékpénztár palotája, 1908), vidéki lakóházat, iskolát tervezett. Elsősorban barokk motívumokban gazdag historizáló stílusban dolgozott és eklektikus modorban, francia reneszánsz elemek felhasználásával épített.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr217505790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása