A mi Erzsébetvárosunk

Akácfa utca 61.

2015. május 29. - amier

A földszintes, körülépített udvarú klasszicista házat Pollack Mihály építette 1822-ben. Az építtető Eichhom Ferdinánd volt. 21 év elteltével, 1843-ban is Pollack bővítette a házat egy udvari toldalékkal. Ekkor már Wohltran János rendelte meg az építést.

akacfa61-1.jpg

Az épület a terület legkorábbi viszonylagos épségben fennmaradt lakóháza. Ezen az önma- gában való történeti értékén túl – az átalakítások ellenére – alaprajza, tömege, főhomlok- zati kialakítása ma is kiemelkedő építészeti értéket képviselnek. További értéket jelentenek az épületbelsőben látható XIX. század végi igényes nyílászárók. Az épület kétségtelenül Pollack Mihály kevésbé igényes munkái közé tartozik, a műemléki védelem eddig elsősor- ban a gazdagabb megrendelő réteg számára tervezett épületeire koncentrált. Egykor ren- geteg ehhez a lakóházhoz hasonló épületet tervezett, ezek közül ma már nagyon kevés áll.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr797255489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása