A mi Erzsébetvárosunk

Dózsa György út 38.

2015. május 19. - amier

1912/13-ban Löffler Sándor és Gyula – a Kazinczy utcai zsinagóga tervezői – tervei alapján épült ötemeletes szecessziós bérház. Az épületet eredetileg Knöpfler Ignác építtette, aki feltehetőleg bérházakat birtokolt és adott ki, hiszen más pesti épületeknek is építtetője volt a korszakban. A kivitelezési munkálatokat Bíró Gyula építőmester végezte, az 5. emeleti ablakok vonalában párosan elhelyezett szobrok alkotója Maróti Géza.

dozsa38-1.jpg

dozsa38-3.jpg

dozsa38-2.jpg

Az 1880-ban született Löffler Béla és három évvel idősebb bátyja, Löffler Samu Sándor építészek voltak, akik 1906-tól az I. világháború végéig közös építészirodát vezettek. A magyar szecesszió fénykorában számtalan épületük valósult meg, főművük a Kazinczy utcai zsinagóga, de ezen kívül is jó néhány köz- és lakóépületük áll e pillanatban is Budapesten. Ezek közé tartozik ez a Dózsa György úti bérház is, mely kerületi műemléki védelmet élvez és a közelmúltban újították fel a homlokzatát.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr677474664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása