HTML

A mi Erzsébetvárosunk

Budapest legkisebb, egyúttal legnagyobb népsűrűségű kerülete, nevét I. Ferenc József feleségéről, Erzsébet királynéről kapta 1882-ben. Területe 2,09 km², lakossága 64 767 fő.

* Utcák, házak, terek

Facebook oldalunk

Dokumentumtár

Dokumentumok - egyben
Itt egyben található meg az összes doksi, akinek van kedve - bogarásszon köztük...

Utolsó kommentek

Moderálási elvek

1. Ha a másikat, nem pedig a mondanivalóját minősíted durván, kitiltunk egy időre.

2. Ha népek vagy társadalmi csoportok ellen uszítasz, kitiltunk mindörökre.

* Komentmoderálási elvek (részletesebben)

2015.08.09. 15:05 amier

Dob utca 46/A

Címkék: dob utca

1938-ban Martsekényi Imre terve szerint épült 6 emeletes modern lakóház a Csányi utca (Csányi u. 1.) és a Dob utca sarkán. A társasház statikusa Alpár Gyula, kivitelezője pedig Jäger Tamás volt.

dob46ab-1.jpg

dob46a-1.jpg

A XIX. században - amikor a Dob utcát még Háromdob utcának, a Csányi utcát meg Kismező utcának hívták - ezen a sarkon Áldássy Antal 1850 körül épült egyemeletes klasszicista lakóháza állt. Ennek helyén – az akkor tervezett Madách sugárút új szabályozási vonalát követve – épült fel a ma itt álló két modern hatemeletes bérház.

dob46a-2.jpg

A házak jóformán egyedüli hírmondói az eredeti nagyratörő városrendezési elképzelésnek, mely szerint a sugárút az Andrássy úthoz hasonlóan a Belvárosból futott volna ki és tartott volna keleti irányba. A II. világháború miatt csupán a kezdő bejárati része készült el (a Károly körút keleti oldalán ma is látható hatalmas íves téglaborításos épület, illetve a mögötte álló, hasonló jellegű tér, Wälder Gyula munkája), megvalósult töredéke közé tartozik ez a két lakóház, melyek ugyan két különböző évben, két különböző mérnök munkájaként, két különböző építtető megbízásából készültek el – egymásnak mégis párdarabjai, hiszen közvetlen környezetükben kirínak modernségükkel, és azáltal, hogy a tervezett sugárút északi vonalára épültek, a megmaradt szomszéd házaknál szellősebb, tágabb utcai előteret nyertek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr207474076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.