A mi Erzsébetvárosunk

Szinva utca 6/8.

2015. május 11. - amier

A Budapesti Közúti Vaspálya Társaság megbízásából 1903/04-ben Tamás József tervei alapján épült háromemeletes szecesszióba hajló épületegyüttes az Alpár és a Sajó utca között. Sarkain felépítmény, csehboltozat-formájú kupolafedéssel. A csehboltozat és az ornamentika is kirí a környezetéből. Tetszetősek ezek a köríves díszítések, ahogyan a földszinti ablaksor és a kupolafedés körül ismétlődnek.

szinva6_8-1.jpg

szinva6_8-2.jpg

Az építész a megbízó társaság mérnökeként tervezte a házakat. Az együttes számára egy új utcát nyitottak, amely meghatározza annak teljes képét. Épületenként két bejárat kapualjjal, három lépcső és négy udvar tagolja a házakat.

szinva6_8-3.jpg

A szecesszióhoz a több helyen megjelenő, omegához hasonló forma köti, melynek legbonyolultabb változata a négy sarok toronyszerű kiképzésének nyolc oromzata. Az utcai erkélyrácsokból egyetlen eredeti sem maradt fenn.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr247449244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása