A mi Erzsébetvárosunk

Damjanich utca 2.

2015. június 30. - amier

1886-ban Paulheim József (más forrás szerint Wellisch Alfréd) tervezte és építette 3 emeletes eklektikus lakóház a Rottenbiller utca (Rottenbiller u. 37.) sarkán. A felül tégladíszítéses homlokzat nyílásritmusa egyenletes, a földszinten és az első emeleten íves, felette egyenes záródású, fej- és timpanondíszes ablakok láthatóak.

dami2-1.jpg

dami2-2.jpg

Az első és a második emeletet osztópárkány választja el, felette balusztrádos ablak- kötények, alatta kváderezett falazat. A második emeleten – a homlokzat két szélén – és a kapubejáró felett báboskorlátos kőerkély. A homlokzatot a közelmúltban újították fel.

dami2-3.jpg

1912-ben – a budapesti kávéházak listája szerint – már itt működött Berger Antal ekkor igen népszerű Damjanich kávéháza.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr577415100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása