A mi Erzsébetvárosunk

Rumbach Sebestyén utca 9.

2015. június 24. - amier

A telken Pollack Mihály 1819-ben Staffenberger Barbara részére kora klasszicista stílusban kőrszeletíves kapuval, keresztboltozatos kapualjjal egy földszintes házat épített. 1847-ben Kasselik Ferenc Staffenberger István megrendelésére kétemeletes háznak építette át. Dévay Gusztáv megrendelésére 1872-ben Ámon József terve szerint kibővítették az udvar irányába az U-alaprajzú épületet. Pincerendszere napjainkban színházként funkcionál.

rumbach9-1.jpg

rumbach9-2.jpg

A német származású Staffenberger család a XVIII. század elején Pesten telepedett le, mind „bőrösök", állatbőr kikészítők és kereskedők voltak. A Rumbach Sebestyén utcai ház tulajdonosa Staffenberger István 1796. július 31-én Pesten született. A város különböző bizottságaiban dolgozott, 1838-1848 között városi szószóló volt, a főváros kültanácsának a tagjaként tevékenykedett. Az 1848. március 15-i forradalom idején a Közcsendi Bizottság tagjaként részt vállalt Pesten a rend fenntartásában.

A szabadságharc alatt a városi képviselőtestület tagja volt. Amikor az osztrákok visszafoglalták Pest-Budát, Staffenberger a császári pesti gazdasági bizottmány tagja lett, 1849 októberétől pedig a katonaellátással foglalkozó városi bizottság tagjaként működött. Az októberi diploma kihirdetése előtt 1860-ban javaslatára a Pest városi tanácsa kimondta a magyar nyelv hivatalos használatát. A legfőbb érdeme az Üllői úti József Fiúárvaházzal kapcsolatos, építésekor a legfőbb adakozó Staffenberger István volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr277398750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása