A mi Erzsébetvárosunk

Rumbach Sebestyén utca 7.

2015. június 24. - amier

Koppi Anna 1867-ben építtetett fel egy földszintes házat a telekre, melyet Limburszky József tervezett, de 1870-ben lebontatta tulajdonát. 1871-ben az így megürült – akkoriban Rombach utca 3. szám – telekre egy új, kétemeletes historizáló lakóházat építtetett fel Knabe Ignác és Vojta Donát terve alapján.

rumbach7-1.jpg

rumbach7-2.jpg

Bár a ház homlokzata részben elvesztette eredeti díszítő tagozatait, mind utcaképi szerepének jelentősége, mind beépítési arányai, homlokzatának nyílásritmusa, öntöttvas korláttal kísért lépcsőháza, illetve néhány megmaradt vas üzletportálja műemléki igényességű felújításra jogosítja.

rumbach7-2.jpg

A járdán két botlatókő (stolperstein) is látható Schreiber József (1915-1945) és Tyroler Gyula (1902-1942) emlékére, egykori lakhelyük bejárata előtt. A botlatóköveket Gunter Demnig német szobrászművésznek a nemzetiszocializmus áldozatai előtt tisztelgő akciósorozata keretén belül helyezték el.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr977398644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása