A mi Erzsébetvárosunk

Károly körút 1.

2015. április 24. - amier

A Károly körút és a Rákóczi út sarkán álló modern bérház 1939-ben Hültl Dezső tervei alapján épült fel. A statikusa Kardos Ferenc, kivitelező pedig Hubert Richárd József volt. Városképileg exponált helyen álló ötemeletes épület, hangsúlyos hengeres sarokpavilon- nal, travertin burkolatú homlokzattal.

karoly_krt1-2.jpg

karoly_krt1-3.jpg

A ház Károly körútra nyíló kőkeretes kapuja fölött látható a Vigyázó-család címere, a második emelet magasságában pedig a Tudományos Akadémiát szimbolizáló Minerva szobor. A két szobor Pásztor János és Pál Mihály művei.

karoly_krt1-1.jpg

A Kerepesi (ma Rákóczi) út és az Országút (ma Károly körút) sarkán Vigyázó Antal 1837-ben Kasselik Ferenccel építtette fel emeletes, klasszicista stílusú házát. Ez az épület a Vigyázó-féle végrendelet szerint 1928-ban a Magyar Tudományos Akadémia tulajdona lett, mely lebontatta a sarokházat.

Vigyázó Ferenc (1874-1928) régi nemesi család utolsó sarja volt, aki végrendeletében egész vagyonát, beleértve értékes könyv-, kódex- és képgyűjteményét is, az akkor anyagi gondokkal küzdő Magyar Tudományos Akadémiának adományozta.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr227373566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása