A mi Erzsébetvárosunk

Baross tér 15.

2015. április 06. - amier

1906/07-ben Kőrössy Albert tervei alapján épült ötemeletes szecessziós bérház, építtetőjéről nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár. Pártázatos oromzat mögött magastető húzódik. Jelenleg háromcsillagos szálloda. A budapesti kávéházak 1912. évi listája szerint akkoriban a ház földszintjén működött Kovács Lipót Magyarország kávéháza.

baross_t15-1.jpg

Kőrössy Albert Kálmán (1869-1955) építészeti tanulmányait Budapesten, a Műegyetemen kezdte, Párizsban az École des Beaux Arts-on folytatta, és Münchenben, Friedrich von Thiersch tanítványaként fejezte be. Bár sikeres építésznek számított, és a szecesszió jegyében szebbnél szebb lakóházakat, iskolaépületeket, üzleteket tervezett (elsősorban a Belvárosban, a Teréz- és az Erzsébetvárosban, de Budán is), az I. világháború, ahogy több más építész pályáját, az övét is megtörte. Legutolsó tervezése – a Dayka-villa volt a Benczúr utcában – 1913-ban készült el. Ezt követően nem tervezett többé, törvényhatósági tisztviselőként dolgozott a fővárosnál.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr497344050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása