A mi Erzsébetvárosunk

Dob utca 18.

2015. június 24. - amier

A telekre először Krasser Antal kereskedő megrendelésére 1845-ben Diescher József terve szerint egy L-alakú klasszicista egyemeletes ház épült, ezt bővítették U-alakúra 1863-ban Senger János építész elképzelése alapján. A házat 1902-ben vette meg Hoffer Gyula, aki ekkor az oldalszárnyának folytatásában egy földszintes műhelyépületet építtetett fel, hogy ott füstölhesse a kóser módban vágott és feldolgozott hústermékeit.

dob18-1.jpg

A Hoffer-féle Fogyasztási Szövetkezet igazgatója 1904 és 1906 között a 9 lakásos bérház homlokzatára egy magyaros stílusú, szecessziós stílusú gipszornamentikát készíttetett el. Mind az 1902-es, mind az 1906-os átalakítást Senger János és Bán Dezső tervei, illetve Fodor Gyula építőmester felügyelete alatt végezték el.

dob18-2.jpg

A ház védelem alatt áll, bontása műemlékvédelmi okokból hiúsult meg, de a KÖH csak az L-alakú rész megtartásához ragaszkodik, az oldalszárny bontása után ötemeletes ház épül- het. Ma a Lokál bárnak ad otthont, tulajdonosa egy ciprusi cég.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr827337940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása