A mi Erzsébetvárosunk

Holló utca 14.

2015. április 02. - amier

A sokáig üresen álló telken 2008-ban épült fel ez a hatemeletes lakóépület, amelyet nemcsak a Gozsdu-udvarral, illetve a Holló utca 12. szám alatti Róth-bérházzal kötöttek össze, hanem egy fedett vashíd által a Holló utca 10. szám alatti társasházzal is. Az így kialakult terecske mentén Komjáthy Attila, Sebők Péter és Hoffmann György építészek elképzelései szerint – belső tömbfeltárással – közterületek láncolatát hozták létre, ezek köré lakások, irodák, kulturális, kereskedelmi és vendéglátóipari egységek települtek.

hollo14-1.jpg

Az eredetileg itt álló, 1847-ben épített kétemeletes bérházat 1894-ben Ohrenstein Ábra- hám építtette át, majd 1914-ben modernizáltatta Fodor Jenő, az új háztulajdonos. A túl- nyomórészt kétkezi munkások és házalók által lakott ingatlannak 1918 és 1928 között a Barta-család volt a tulajdonosa. Az épület hátsó traktusában 1926-tól Hoffmann István nyomdászata működött. Városrendészeti okokra hivatkozva 1957-ben bontották le.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr707292977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása