A mi Erzsébetvárosunk

Dembinszky utca 12/14. - Remíz

2015. április 02. - amier

Az egykori villamos kocsiszín és trolibusz garázs (ma szupermarket) a Dembinszky-, Bethlen Gábor és a Damjanich utca határolta tömbben. Az eredetileg itt álló épület- együttest 1867-ben adták át, akkoriban még a lóvasutat szolgálta ki (irodák, istállók, kocsiszín, műhely). 1896/97-ben Moravetz József tervei alapján új épületegyüttest építettek a telekre, ez volt kocsiszín, remíz, irodaház, főműhely, áramfejlesztő telep, sínautógarázs, áramátalakító, majd legvégül 1950-től trolibusz-garázs.

dembi1214-1.jpg

Egészen a kilencvenes évekig tároltak illetve javítottak itt trolikat, ám jelentősége fokozatosan csökkent, mígnem 1997-ben végleg bezárták. Az ezredforduló tájékán aztán a BKV eladta az ingatlant, a régi csarnokot felújították és ma már bevásárlóközpont működik benne. Ez, a Dembinszky utca sarkán álló áramátalakító azonban továbbra is üzemel, a környező utcák trolibuszvonalait látja el árammal.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr397287819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása