A mi Erzsébetvárosunk

Csányi utca 7.

2015. április 02. - amier

A telekre 1897/98-ban Zobel F. Ernő és Muskovits Károly építési vállalkozókkal építtette fel Maloschitz János kétemeletes eklektikus lakóházát, téglaberakásos, fej- és kagylódíszes homlokzattal. A házat 1897-ben vette meg Beliczay Béla mézeskalács és viaszöntő mester.

csanyi7-1.jpg

csanyi7-2.jpg

Ezt követően 1911-ben Hirmann Ferenc réz- és bronzöntőmester, az 1880-ban alapított Hirmann Fémáru- és Vagonfelszerelési Gyár Rt. alapítója vásárolta meg, aki ezt megelő- zően már a szomszédos (Csányi u. 9.) alatti teleknek* is a tulajdonosa volt.

csanyi7-3.jpg

A ház mai napig meglévő eredeti kapuja pedig önmagáért beszél...

csanyi7-4.jpg

* Egyébként a legelső fényképen látható, befalazott ajtónyílást a tűzfalon Hirmann Ferenc készíttette, aki 1911-es évtől volt a ház tulajdonosa, és ott lakott az első emeleti szinten. A ház melletti telken állt az üzem és így ezen az ajtón keresztül tudott az üzembe közvetlenül lesétálni. (via - Gyovai László)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr27328612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása