A mi Erzsébetvárosunk

Akácfa utca 15/23. – BKV székház

2015. április 02. - amier

A neobarokk stílusú épület a Budapest Székesfőváros Közlekedési RT. (Beszkárt), ma a BKV székháza. A székház 1926-ban azért épült fel, mert a korábban a magánvállalatok által fenntartott budapesti tömegközlekedés a főváros tulajdonába került. A falfelületen – egészén az ablakok alatt és fölött – rozetta díszek láthatók. A kiugró két falfelület közötti síkrészen az első és negyedik emeleten erkélyek vannak.

akacfa1523-3.jpg

akacfa1523-4.jpg

A második emelet közepén kiemelkedő homlokzatrészen végighúzódó erkélyt 8 kőváza díszíti. A főbejárat kétszárnyú kapuja fölött található a főváros címere egy-egy szárnyas kerékkel közrefogva. 

akacfa1523-5.jpg

Az Akácfa utcai szárny bal oldalát meghosszabbították, és udvari szárnnyal bővítették. Valójában a BKV székház az Akácfa és a Kertész utca 12-14-16. közötti átmenő telken álló épületegyüttes. A személyforgalom a díszesebb Akácfa utcai oldalon, a gépkocsiforgalom pedig a Kertész utca felől történik. Az ötemeletes épületet a Beszkárt magasépítési osztálya tervezte, az utcai homlokzatot pedig Wälder Gyula.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr997233411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása