A mi Erzsébetvárosunk

Dohány utca 30/A

2015. március 28. - amier

Az 1926-ban három telekre felosztott, korábbi Kölber kocsigyár területén a Kazinczy utca (Kazinczy u. 3/A) sarkán 1928-ban építtette fel a Saximo Rt. ötemeletes, neobarokk stílusjegyeket felvonultató bérházát, amelyet Novák Imre tervezett. A Dohány utca felé nyíló oszlopdíszes kapubejárója impozáns megjelenésű, kovácsoltvas zászlótartókkal, kandeláberekkel díszített.

dohany30a-1.jpg

dohany30a-2.jpg

A Séták a zsidónegyedben (Vince Kiadó) című könyvből tudható, hogy a nagyméretű telken a korabeli fényképek és a térképek tanúsága szerint 1910-ben még egy olyan egyemeletes korai lakóház állt, melynek óriási udvarán – hasonlóan sok más korabeli lakóházhoz – műhelyek, kisebb gyárak működtek. 1870-ben ez a lakóház Kölber Károly, a híres kocsigyáros tulajdonában volt, Frey Lajos és Kauser Lipót tervezte és építtette. Az 1910-ben kezdődő bontás után a Dohány utcai telkekre a világvárossá való átalakulást képviselő magas, igényes bérház épült fel, addig a Kazinczy utcai telekre csupán egy egyemeletes, jellegtelen autószerelő műhely. Később ide került az FHM Nyomda, mely 2006 nyarán szintén bontásra került...

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr777311442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása