A mi Erzsébetvárosunk

Damjanich utca 58.

2015. március 28. - amier

A Dózsa György út sarkán (Dózsa Gy. út 78.) álló telekre először 1863-ban Halzl Lipót építtetett egy földszintes házat Lohr Antallal, majd 1896-ban egy másikat az új tulajdonos, Kovács Ferenc – ez már egy háromemeletes bérház volt. Ezt bontották le annak a most is itt álló, 5+1 emeletes premodern bérpalota kedvéért, amely 1911-ben Jónás Dávid és Jónás Zsigmond tervei alapján épült. Földszintjén egykoron az Andrássy Kávéház, étterem és cukrászda működött, ennek egy része később ortopédcipő-mintabolt lett.

dami58-1.jpg

A házban eredetileg emeletenként csak 4-5, 170-180 négyzetméteres lakás volt, melyek- ben egyebek mellett két szalon, két hálószoba, ebédlő, sőt két vécé is volt, de nemcsak a szokásos cselédlépcsővel, hanem cselédlifttel is felszerelték a házat. A Jónás testvérek a tetőszintre műteremlakást is terveztek, ahol valaha Vajda Lajos alkotott. A II. világháború után a rendelkezésre álló lakásokat előbb társbérletesítéssel, majd leválasztásokkal, több mint a duplájára emelték. Az épület történetének a legbrutálisabb lépése azonban minden bizonnyal az egykori Andrássy kávéház (ennek szuterénjében ökölvívóterem is működött) üvegkupolájának megsemmisítése volt - ehelyett egy teraszszerű valami épült.

dami58-2.jpg

Nem mellékesen a ház falán található az utca névadójának, Damjanich János tábornoknak az emléktábla, melyet 1969-ben készített ifj. Kátay Mihály képzőművész. A zománctábla 12 részből áll, a négy sarkon egy-egy Kossuth címerrel. A tábla felső részén két lovas vitéz harci eszközökkel, bal és jobb oldalon katonák puskával. Középen fekete fej árnyékrajza vehető ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr107311428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása