A mi Erzsébetvárosunk

365. A múltat eltörölni?

2015. február 24. - amier

05.jpgEgy temetői séta kapcsán most olvastam egy posztot a józsefvárosi blogon a 95 éve meggyilkolt Somogyi Béláról és Bacsó Béláról. Meg a legutóbb hatalmas botrányt kiváltó putyini koszorúzás helyszínéről. És nem mellékesen szóba került Ságvári Endre is, illetve a nevét viselő szegedi Gyakorló Gimnázium és annak átnevezésének terve.

Merthogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Balog Zoltán – mint tavaly óta ebben illetékes miniszter – eltökélte, hogy az oktatási időszak végén új nevet kell találni az iskolának. Közben már több mint nyolcezren kedvelik a Ne nevezzék át a Ságvárit! Facebook-oldalt, amelyen a gimnázium volt és jelenlegi diákjai állnak ki a középiskola eddigi neve mellett. Tegnap az Egyenes Beszédben meg Kulka János – mint egykori „ságvárista diák” – tette ugyanezt.

kulka_atv.jpg

Korábban az Origo számolt be részletesen a tervezett átnevezésről, és több nyilvános nyilatkozat született, melyek közül a legnagyobb visszhangot Barok István, a Ságváriban 37 éve tanító pedagógus Facebook-oldalán közzétett írása váltotta ki. "Iskolánk névadójá- nak élete és főleg halála a mai napig megosztja a közvéleményt, s most jött el az ideje a Hatalom részéről, hogy leszámoljon Ságvárival" – írja többek között. Szerinte Ságvári, „a fennálló rezsim szemében: Bűnös!" Barok tanár úr szerint Ságvári első és legsúlyosabb bűne, hogy zsidónak született, és ahelyett, hogy önként felszállt volna az Auschwitzba indított marhavagonok egyikébe, harcolni merészelt. A másik fő bűne a baloldalisága volt, a Kommunisták Magyarországi Pártja ifjúsági tagozatának „titkára" volt.

Majd a tanár úr így folytatta: „Ha mindezt a nyolcvanas években teszi egy bányász párt- titkár fiaként, akkor KISZ titkárnak is nevezhetnénk, mint azt a kócos, borostás fiatalem- bert, aki '89 nyarán megkönnyeztetett bennünket a Hősök terén, majd kizavarta egyedül a szovjeteket, hogy most behívhassa az oroszokat. Igaz azt a fiatalembert is üldözték, egészen Oxfordig, és nem csendőrnyomozók, egy megszűnt jogállam (mert mondá a mai történetírás, hogy Magyarország 1944. március 19-től megszűnt jogállam lenni, legalább is ezzel indokolták a szabadságtéri szobor éj leple alatt történő felállítását) csendőrei."

Síklaki István szociálpszichológus szerint a név az identitás legalapvetőbb része, ezért elfogadhatatlan a hatalom általi megváltoztatása. „Kikényszeríteni egy ilyen névváltozta- tást, nem más, mint bullying, vagyis kényszerítés, nem jó semmi másra, mint az erő fitogtatására. Szimbolikus jelentése van: megmutatni, hogy ezt is megtehetem” – mondta.

Kell még valamit ehhez hozzáfűzni?

Payns

***

"… a nagyon fiatalon meghalt, polgári családból származó jogász Ságvári Endréből nem az a fontos, hogy a '40-es évek elején az illegális kommunista párthoz csatlakozott. Sokkal fontosabb, hogy miért kellett neki mindezt megtennie. Ha ezt megértenék a mai hatalmasságok, akkor messze jobb lenne ez az ország, és mindenki sokkal szebben és jobban élne." (Somogyi Zoltán)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr887212815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása