A mi Erzsébetvárosunk

355. Múltidéző - Makkhetes

2015. február 04. - amier

06.jpgÉs akkor most megint egy kis múltidézés: az egykoron még alig-alig beépített, nagyrészt a pesti polgárok akkor még létező szőlőskertjeit magába foglaló városszéli területen lévő Linien Graben Gasse (Árokvonal utca) és Drey Trommel Gasse (Dob utca) sarkán – ma Rottenbiller utca 52. szám a cím – 1820-ban Pollack Mihály épített fel egy földszintes házat, Schick Mátyás megrendelésére.

A házat azóta ugyan többször is átépítették, de a majdnem kétszáz éves létezése során mégis megmaradt földszintesnek az emeletes házakkal beépített környezetben. A kitűnő konyhájáról, jó borairól és olcsó árairól nevezetes Makkhetes vendéglő 1896-ban költözött ebbe az épületbe – ekkor már a Rottenbiller utcába, mert azt 1873-ban Pest városának korábbi polgármesteréről, Rottenbiller Lipótról nevezték el – ugyanis eredeti helyén, a Kerepesi (ma Rákóczi) út 63. alatt a tulajdonos Spiegel Frigyes tervei alapján egy négyemeletes bérházat kezdett építtetni, benne a Parisienne mulatóval.

makk-hetes1.jpg

Az éjjel-nappal nyitva tartó Makkhetes új helyén is megtartotta jó hírét, távolabbról, a város más kerületeiből is ide vonzva a vendégeket. És egészen 1945-ig ezen a helyen működött  népszerű kisvendéglőként. A fenti képeslap 1936-ban készült – ekkor Horváth Mihály volt a tulajdonos – még volt kockakő és gázlámpa a Rottenbiller utcában, és a már többször megénekelt 27-es villamos is errefelé járt.

makk-hetes2.jpg

Manapság – és évek óta – így néz ki, bezárva, nem használva, csak a "Holmi" felirat örök.

P. s.: A magyar kártya lapjainak sok nevezetes alak adta a nevét. De hogy miért mégis a makk hetes lett a legnépszerűbb (legalábbis a vendéglősök körében), azt nem tudni, kultúr- történetünk adós maradt a makk hetesek népszerűségének magyarázatával…

BBP

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr377142035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

murci57 2015.02.05. 17:01:37

A makk hetes "népszerűségének" az lehet az oka, hogy a hetes a legkisebb erejű lap a pakliban, minden más lap üti, ezen alapszik a ulti játék (t.i. a legkisebbel kell ütni a végén). Azért makk, mert játszották az ultit színlicittel is, amikor a makk számított a leggyengébbnek: makk-zöld-tök-piros volt a sorrend.
hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%ADnlicites_rabl%C3%B3ulti
süti beállítások módosítása