A mi Erzsébetvárosunk

345. Termék és díja

2015. január 16. - amier

03.jpg"Pártunk és kormányunk” termékdíjat vetett ki a napelemekre, hogy az így befolyt pénzből oldja meg azok "begyűjtését és ártalmatlanítását”. A Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség rendkívül helyénvalóan világít rá arra, hogy ez a szabály piacellenes (a „maszek” újrahasznosítók ugyanis sokkal olcsóbbak), és a szomszédos országokénál már amúgy is magasabb áfa kiegészítőjeként ellehetetlenítheti a hazai gyártókat.

Az új szabályozás kártékonyságát Áder János köztársasági elnök is felismerte. A Földművelési Minisztérium szerint erre azért van szükség, mert az EU irányelve a napelemet és a napcellát is az úgynevezett e-hulladékok közé sorolja és így veszélyes hulladéknak tekinti. A Magyar Napelem Iparági Egyesület (MANAP) rámutatott, hogy a 114 Ft/kg termékdíj az EU más országaiban szokásos díj 5–7-szerese. Orbán Viktor és környezete alighanem úgy gondolja, hogy a szénhidrogének ára tartósan alacsony marad, és emiatt nem lesz szükségünk a mi szélességi körünkön kevésbé gazdaságos napelemekre.

napelem1.jpg

Veszélyesebb lenne az akkumulátoroknál? (Vasily Fedosenko / Reuters)

Miből vannak a napelemek?

A Wikipédia cikke szerint a legtöbb napelem szilíciumból van:

  • Az egykristályos szilícium napelemek drágák, de hatásfokuk eléri a 18 %-ot.
  • A polikristályos Si napelemek némileg olcsóbbak, de hatásfokuk csak 15 % körül van.
  • A gallium-arzenid alapú napelemeket főleg műholdakon használják, mert nagyon drágák —hatásfokuk azonban koncentrált napfényben elérheti a 46%-ot.
  • Az amorf szilícium napelemek viszonylag olcsók, de hatásfokuk csak 5-8%.
  • Az egyéb félvezető alapú napelemek — kadmium-tellurid, réz-indium-gallium-diszelenid — hatásfoka 15% alatti.

A további típusokat (szerves festék alapú, polimer alapú, perovszkit alapú) még jórészt fejlesztik, tömeges gyártásuk nem kezdődött el. A Magyarországon forgalmazott napelemek többsége szilíciumos, egy kis hányada kadmium-tellurid alapú. A kristályos szilíciumból készült napelemekben a cellákat alumínium csíkok választják el egymástól.

A szilícium

A szilícium a földkéreg 2. leggyakoribb eleme (csak oxigénből van több). A kontinentális kéreg mintegy 58 %-a szilícium-dioxid. A „tiszta” szilícium-dioxid kvarc nevű változata a földkerekség leggyakoribb ásványa. Félfém; félvezető. A napelemekben használt, elemi állapotában szobahőmérsékleten roppant kevéssé vegyülékeny: a folysav mellett jóformán csak az erős lúgok oldják. Környezeti hatása nulla (kevesebb, mint az üvegtörmeléké), eképpen az állam erre alakítandó szervezete tökéletesen „ártalmatlaníthatja” úgy, hogy eladja egy újrahasznosítónak vagy kihajítja egy szeméttárolóra.

Az alumínium

Az alumínium a földkéreg 3. leggyakoribb eleme — A kontinentális kéreg csaknem 16 %-a alumínium-oxid (Al2O3). Naponta használjuk lakásunkban, közlekedve és munkahelyünkön; megfogjuxánkba vesszük stb. Környezeti hatása nulla, eképpen az állam erre alakítandó szervezete tökéletesen „ártalmatlaníthatja” úgy, hogy eladja a MÉH-nek.

Diplomáciai kudarc

Az, hogy az EU ilyen irányelvet fogadott el, a magyar diplomácia és úgy általában a józan ész súlyos kudarca. A kadmium toxikus nehézfém; a kadmium-tellurid napelemek begyűjtése és feldolgozása kívánatos és örvendetes. A többi: masszív hülyeség. Bizony-bizony, az EU messze nem tökéletesen működixámos intézkedése sérti érdekeinket.

Ahelyett, hogy az akkumulátorok termékdíjának dupláját rónánk ki a szilíciumra, talán ezek ellen kellene „szabadságharcot” vívni.

Fügedi Ubul

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr497080473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása