A mi Erzsébetvárosunk

317. A dolgozók befizették

2014. november 24. - amier

03.jpgA kormány meg lenyúlja. Ez pár napja volt a Népszabadságban. Arról írtak, hogy a fideszes kormány meg akarja szüntetni a munkanélküli segélyt, mai nevén álláskeresési járadékot. Akinek nincs munkahelye, még az eddigi 3 havi segélyt sem kapja meg a munkahely keresés idejére. A 3 hónap segítés 2010 előtt 9 hónap volt. A tapasztalatok szerint az átlagos munkahely-keresés bőven meghaladja a 9 hónapot is.

Ha egyáltalán sikerül.

A dolgozók évtizedek óta befizetnek egy olyan alapba, ahonnan a munkát keresők számára ezt a segélyt folyósítják, azaz ez egy világszerte ismert önsegélyezési forma. A kormány ezt az alapot akarja felszámolni. 2013-ban 180 milliárd forint volt a befizetés, a kormány kb. 50 milliárdot adott a munkát keresőknek. Hova lett a többi pénz?

kosa_rogan.jpg

És hova lesz az alap ezután? Egy részét a közmunkára fordítják. Ez azt jelenti, hogy a kormány harsányan hirdeti a közmunkaprogramot, miközben azt a dolgozók más célú befizetéséből fizeti.

Most újra aktuális lett a fenti cím: „A dolgozók befizették, a kormány lenyúlja”. Új terv, hogy a magánnyugdíj pénztárakban megmaradt 200 milliárd forintot „megvédi” a kormány. A magánnyugdíj pénztárakba a pénzt 1998 óta fizették a dolgozók a majdani nyugdíjuk kiegészítésére. 2010-ben a kormány az összegyűlt 3000 milliárd forintot „megvédte”, azaz elvette, egy év alatt felélte. Most a maradékon a sor.

Gergely József

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr16928883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása