A mi Erzsébetvárosunk

269. Kinek mi a dolga?

2014. szeptember 12. - amier

03.jpgAz előző, Esik eső, hull a vakolat c. bejegyzéshez elég sok komment érkezett, ilyen is meg olyan is. Ezek között van néhány tévedés (azok kitárgyalásához külön hely kellene), most előbb magukról a társasházakról ejtenék egy-két szót. Jó két évtizede, 1993-ban a lakástörvény lehetővé tette az államtól az önkormányzatoknak adott lakóházak lakásainak nagyon kedvezményes eladását.

A kedvezmény (a forgalmi érték 10-30 százaléka) azért volt indokolt, mert a lakóházak sok évtizede elmaradt felújítására nem volt állami, önkormányzati pénz. Így viszont a kötele- zettség egy majdani felújításra a magántulajdonosoké lett. Persze a tömeges vásárlásnál nem nagyon figyeltek az állapotra, az emberek saját lakást akartak. És minél lerobbantabb volt egy épület, annál olcsóbb volt benne a lakás. (Az önkormányzatok veszélyes, bontandó és műemlék házat nem adhattak el, előbb fel kellett azokat javítani, netán felújítani.)

kisdio12.jpg

Erzsébetvárosban 1995-ben indult be a tömeges eladás. Láttuk a felújítási problémát is, 1997-től indítottuk a felújítási támogatást. Ezzel majdnem mindegyik kerületi társasház kapott támogatást: részben vissza nem térítendőt, részben visszafizetendőt. Ehhez jött a fővárosi támogatás, 13 év alatt 10 milliárd körül volt a felújítások támogatása. 2011-től éppen ezt a keretet csökkentette a kerület fideszes vezetése, és a vissza nem térítendő rész megszüntetésével nehezítette a hozzájutást, és elvágta a fővárosi támogatás lehetőségét is. 

Pedig a probléma súlyossága további támogatásokat igényelt volna, mivel Belső-Erzsébet- város nagyja a világörökségi terület része. A műemléki felújítás azonban még drágább, erre végül nem is került sor. Voltak ugyan nagy fellángolások a terület védelmére, de ehhez egyetlen forint sem jött.

kisdio12-2.jpg

Továbbra is fontos lenne az állami műemléki támogatás (eddig nincs), vagy uniós pályázati lehetőség (eddig ilyen sincs). Abba most nem mennék bele, hogy mik helyett kellene erre költeni (vannak javaslataim), de az államnak (is) előnyös lenne a szép és vonzó belváros a növekvő idegenforgalom miatt (lásd Prága belvárosát). És még nem szóltunk az új munka- helyekről, meg az építkezés következtében beszedett adókról...

***

A ház állapotának figyelése a tulajdonosok felelőssége, konkrétan a közös képviselő dolga az ellenőrzés. Tehát ha veszélyhelyzet van, akkor azt azonnal meg kell szüntetni (a veszélyes részt javítani, eltávolítani), a pénzigényes felújítás lehet későbbi feladat. A hatóság nem tud minden házat egyenként ellenőrizni (Erzsébetvárosban kb. 1100 lakóház van), de ha ilyen veszélyről tudomást szerez, azonnal kötelezi a tulajdonost a cselekvésre. Sokszor a tűzoltók segítenek, mert olyan helyen van a veszélyes rész vagy akkora a baj. 

Gergely József képviselő

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr206692907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása