A mi Erzsébetvárosunk

257. Jajj má', te kis te!

2014. augusztus 27. - amier

05.jpg"A sas nem kapkod legyeket.” De.

Se Fidesz, se Hunvald-örökség - írta a napokban a Népszabadság. Olvasom a cikkben, hogy Kecskés Guszti Lugosi András egyesületével szövetkezik Hunvald öröksége ellen. Meg azt is, hogy az előbb említett egyesület azért alakult meg, mert 2011-ben bezárták a Janikovszky iskolát.

Biztos vagyok benne, hogy a cikket író újságíró gondosan jegyezte le Lugosi úr szavait és abban is, hogy a a Janikovszky Éva Általános Iskolát és Gimnázium múltjáról, mint a Hunvald-örökség egyik darabjáról, nem nagyon mesélt. Nézzünk vissza egy kicsit a múltba, nem messzire csak úgy 2002-ig. Innen kezdődik a Hunvald-örökség, és innen az 1894 óta működő Rottenbiller utcai Általános Iskola fejlődése.

janikovszky1.jpg

janikovszky2.jpg

Az iskola Janikovszky Éva halála után 2003 őszén vette fel az elhunyt író, költő nevét. 2006-ban pedig átadásra került a 690 millió Ft-ból a pincétől a padlásig felújított iskola. Ekkor 12 osztályos iskola lett, köszönhetően annak a pedagógiai programnak, amelyet az első ciklusomban fogadtunk el. Lehet, hogy Lugosi apukának ekkor még nem járt oda a gyermeke, vagy akkoriban még nem érdeklődött annyira a közügyek iránt, ezért néhány mondatot megérdemel az akkori vezetés elképzelése, mint a Hunvald-örökség egyik darabja. Idézet az iskola azóta megszűnt oldaláról:

"A pedagógiai program megújítása folyamatosan történt, külső pályázatok segítségével és az önkormányzat támogatásával valósult meg. Az ének-zene tagozatot felváltották a művészeti orientációjú osztályok, ahol drámát, képzőművészetet, zenét és táncot tanulnak a gyerekek. A szülők elvárásaival találkozott ez a pedagógiai koncepció, így 2007 óta mindkét első osztályunkban művészettel nevelés folyik. Célunk, hogy tanulóink a művészeti tevékenységen keresztül jobban megismerjék önmagukat, kommunikációs készségük fejlődjön, megtanuljanak csapatban dolgozni, együttgondolkodni.Az intézmény népszerűségét mutatja, hogy az első osztályokba folyamatos a túljelentkezés és 325 főről ( 2003) 384 (2008 ) főre emelkedett a tanulói létszám.”

janikovszky3.jpg

Milyen érdekes összefüggés, hogy a Hunvald vezette önkormányzat nélkül nem lett volna a Janikovszky iskola, ha nem lett volna, nem lehetett volna bezárni és nem jött volna létre az a civil egyesület, amely most a Hunvald-örökség ellen tiltakozik. Persze lehet, hogy Lugosi apuka a Hunvald-örökség más darabja ellen tiltakozik, csak hát az ezzel kapcsolatos vita igencsak hasonlatos lenne a Brian életéből a „mit adtak nekünk a rómaiak” részhez.

Azt írja még a cikk – Lugosi apukára támaszkodva –, hogy tárgyaltak a szocialistákkal és az Együtt-PM-mel is, de június közepén, amikor kerületi elnök lettem minden megválto- zott, mert az egyesülete engem vállalhatatlannak tart. Itt azért már elkezdtem mosolyogni.

janikovszky5.jpg

Április 6-án a választás éjszakáján Lugosi apuka is ott izgult az MSZP kerületi székházá- ban, még a kávét is tőlem kérte, hogy szerezzek már neki egyet, ami meglepett, hiszen alig (se) ismertük egymást. Devosa Gábor mutatott be aznap, akit – mint Hunvald egykori beosztottját – szintén vállalhatatlannak tart. Rá talán egy hétre meg hosszasan beszélget- tünk Oláh Lajos köszönő partiján, ahol kérésére megígértem neki, hogy beavatom azokba az iratokba, ami édesapám III/III.-as megfigyeléséről szólnak. (Előtte kaptam meg ugyanis ezeket a dokumentumokat, és engem is váratlanul ért, hogy apámat a 70’-es évek végéig megfigyelték.) Lugosi apuka meg levéltáros tudtommal, így ez a kérés a részéről nem volt túl furcsa. És hol van még a júniusi elnökké választásom…

Májusban is találkoztunk, én hívtam fel, hogy jöjjön el a Piros Pontba az egyesülete képviseletében. Eljött. Közel egy órát beszélgettünk vele, ezt követően egy másik beszélgetésben meg Kecskés úrral, aki most a polgármesterjelöltje. (Csak szólok: sokan voltunk, tehát ez most nem igazán letagadható.)

janikovszky4.jpg

Hogy mi volt a téma? Az együttműködés természetesen. Az is vicces, amikor a cikk végén a demokratikus ellenzék egyik jelöltjének azt róják fel, hogy Fideszes volt korábban. Először tán érdemes lenne végignézni saját soraikon. Lugosi apuka az iskola bezárásáig – saját bevallása szerint – a Fidesznek segített, ezt nekem is csillogó szemekkel mesélte el a köszönöm partin, de sokunknak eldicsekedett ezzel. Polgármesterjelöltje pályafutását az MDF-ben kezdte, majd jött a KDNP, majd a Fidesz, majd egy civil egyesület, majd most a Liberális Párt jelöltje. Apropó: ha jól emlékszem a Hunvald-örökség is szocialista-liberális vezetés eredménye.

Én ugyan hiszek abban, hogy egy ember több lábon áll, no de ennyi lábon? Itt most azonban befejezem a visszaemlékezést. Nagyon nem szeretem azt, hogy olyan figurák próbálnak ügyeskedni – kihasználva néhány jóhiszemű embert –, akiket semmi más nem érdekel csak az, hogy valami icipici hatalmat kapjanak a kezükbe. Végre valahára.

Hunvald György

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr786641243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása