A mi Erzsébetvárosunk

247. Önkormányzati titkok 3.

2014. augusztus 09. - amier

06.jpgTitkok a Klauzál téri Csarnok körül
A napokban beállított egy ember a Klauzál tér 11-es társasház lakóihoz, hogy jött a lakásuk állapotát rögzíteni: lefényképezni, leírni. Senki sem szereti, ha idegen mászkál a lakásában és felmér mindent, megkérdezték, hogy tessék már mondani, miért is? Az úr válasza meglepő volt: őt a kivitelező küldte, hogy az építkezés előtti állapotot rögzítse.

Igaz, hogy a másik kivitelező még fellebbezgeti a közbeszerzési eredményt, de úgyis ők nyerik. Ekkora magabiztosság azért nem mindennapi. Az is érdekes, hogy a társasházzal az önkormányzat – vagy nevében az ERVA – még nem kötött szerződést.

Akkor most mit is építenek?

2014-02-04 09.18.43.jpg

Nézzük az előzményeket. Tavaly döntött az Erzsébetvárosi Képviselő-testület, hogy fel kell újítani a Csarnokot, mert a tetőzet veszélyes. Nagyon hosszú előkészületek után januárban elküldték az udvaron lévő árusokat, hogy mindjárt kezdődik az építkezés. De nem kezdő- dött. Áprilisban bezárták a Spar áruházat, hogy kezdődik az építkezés. De nem kezdődött.

2014-02-04 09.09.32.jpg

Közben márciusban uniós gyorsított meghívásos közbeszerzést írtak ki a kivitelezésre. A pályázati bírálatnak három szempontja van: kiviteli ár (65 %), organizációs terv minősége (25 %), teljesítési határidő (10 %).

A június 12-i testületi ülésen elmondtam, hogy a hírek szerint az egyik pályázó 60 millió forinttal drágább ajánlatot tett és 2 hónappal hosszabb kiviteli határidőt vállalt, mégis ő lesz a nyertes. Vajon mi indokolja a közpénz ilyen bőkezű szórását? Mit tud az "organizá- ciós terv minősége” fedőnevű szempont, hogy ennyire eltorzítja a kézzelfogható előnyöket? Netán ez a trafikpályázatokból és földpályázatokból már ismert "szubjektív tényező”, amivel a "megfelelő” pályázót lehet nyertesnek kihozni?

Érdemi válasz azóta sincs, láthatóan nyertes sincs, meg a munka sem indult el. De valaki nagyon nyeregben érzi magát.

Gergely József

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr246589375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása